18. července 2021

Oves bezpluchý a ovesné vločky

Právě zařazujeme ovesné vločky, brzy přidáme pořádně, zatím jen tolik, že kvality jsou jako oves a budeme snažit o maximální čertvost.

Země původu:
ČR

Čistota původu:  BIO

Max. teplota při zpracování: 35 °C

Souvislosti i hlubší: Oves bezpluchý (Avena nuda) je přezdívaný „česká rýže“. Jeho přítomnost u nás je doložena již v archeologických nálezech z doby bronzové.
Velice doporučujeme vzpomenout si na známou píseň „Já mám koně, vraný koně atd“. Text této písně není jen mlácení prázdné slámy. Když poodejdeme od sprostého lidu do akademických kruhů, tak vzdělaní páni v bílých pláštích nám obdobné informace sdělují samozřejmě trošku jinak než toto lidové podání, posuďte sami, nikde žádný rým, jinotaje, ani rozumný začátek druhé sloky!?, prostě nic: „Nezpůsobuje obezitu, ale naopak, zvyšuje energetickou výkonnost organismu. Obsahuje - jako ostatně i jiné obiloviny - složité cukry, které mají pro nás zásadní význam. Doplňují širokou paletu nejrůznějších minerálů, vitaminů, bílkovin důležitých pro zdravý život. Oves má velmi kvalitní složité cukry, které se rozkládají v zažívacím traktu plynule a vstřebávají se podle potřeby organismu. Na rozdíl od cukru jednoduchého (řepného cukru) nezatěžují slinivku břišní ani jiné orgány. Lidé zjistili, že dává sílu na delší dobu. Proto dnes například horolezci a jiní výkonní sportovci zařazují do své potravy ovesné produkty.“ A závěr do kontrastu zase hlas z lidu: „Kdo pije čaj z ovsa, dělá vždycky hopsa…“.

Příprava a užití: Před každou přípravou doporučujeme vědomě oves prohlédnout třeba na stole. Hnedle se vám naskýtá možnost pokochat se milým a „jednoduchým“ tvarem jednotlivého zrnka, nebo i strukturou ovsa ve větším množství. Poté je dobré zrno propláchnout a můžeme se vrhnout na vaření. Je vhodný zejména k přípravě polévek, pomazánek, kaší, salátů, k zapékání nebo k naklíčení. Ovšem také je vhodný jako příloha – vlastně podobně jako rýže.

Oves můžeme přes noc namočit do vody, ale není to nutné, jen vaření bez namočení bude poněkud delší. Po propláchnutí vsypeme oves do studené vody (vody o hodně více než ovsa) s lžící octa; a vaříme. Solíme zhruba v poslední třetině vaření (vaříme ho cca 30 min). Po uvaření slijeme či scedíme vodu a podáváme. Je možné oves všelijak ochucovat, ovšem zajímavý je takový, jaký je. Velmi doporučujeme si vyrobit svoje čerstvé ovesné vločky! Každé obilí a oves obzvlášť se hodí i na vaření vývarů. Zejména ovesný je posilující a energetický. Tento nápoj je velmi vhodný při stavech vyčerpání, nervové slabosti, nespavosti, přepracování, při poruše štítné žlázy a nechutenství. Podle našich zkušeností je velmi chutný a posilující nápoj z jakéhokoli obilí, děláme  to tak, že opražíme nějaké množství obilí, poté zalijeme vodou a vaříme 10 minut, velmi doporučujeme, ta chuť! 
A ovesné vločky, to jistě zná každý.....zalít mlékem, jogurtem , povařit atd. atd. atd.

Balení: Požadované množství ovsa či vloček vám rádi navážíme do našich/vašich papírových nebo plátěných obalů. Nejmenší jedno balení (u všeho obilí a luštěnin v našem krámě) je 1 kg.
 
Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Doporučujeme skladovat v papírových, plátěných nebo skleněných obalech.
------------------------------------------------------

OVES BEZPLUCHÝ

Klíčivost:
 výborná 

Cena pro balení do 5 kg: 63 Kč/kg 

Cena pro balení nad 5 kg (včetně): 61 Kč/kg

-------------------------------------------------------

OVESNÉ VLOČKY

Info:
Ovesné vločky se budeme snažit mít vždy max. čerstvé. Sice mačkáči uvádí 1 rok trvanlivost, ale my dáváme jen 6 měsíců a navíc na obalu najdete datum zmáčknutí.

Cena pro balení do 4 kg: 70 Kč/kg 

Cena pro balení nad 4 kg (včetně): 68 Kč/kg 

3 komentáře:

  1. Doporučuji vločkovač. Samotný moc drahý není. Používám v kombinaci s elekrickým mlýnkem. I tak je to celkem na dlouho, zejména špalda je téměř nevločkovatelná.... Jiný způsob mě napadá vzít zrnko po zrnku, kladívečko dětem a jedu.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, chci se zeptat, jestli ten oves může dodavatel potvrdit, že je bezlepkový (myslím, že musí dodržovat nějaké podmínky i při pěstování, skladování apod.). Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Domnívám se, že každý oves je bezlepkový, nevím o těchto speciálních podmínkách.

      Vymazat