20. září 2022

Vlašské ořechy

Místo původu:  ČR
Čistota původu:  Bijo

Maximální teplota při zpracování: 30 °C

Souvislosti: Vyloupané plody ořešáku vlašského (Juglans regia) letos budeme nabízet ze 3 okolních míst (od 2 rodin). Ořešák je strom pěstovaný snad po celém světě, kde teploty dovolí. Na Balkáně, v Indii, v Evropě a od 17. století i v Americe. První důkazy o konzumaci vlašského ořechu vedou áž do neolitní Francie.

Kdo chce jít hlouběji: Vlašské ořechy obsahují přibližně 70 % tuků, obsahujících zejména velice zdravé nenasycené mastné kyseliny, 18 % proteinů (bílkovin) a přibližně 3 % sacharidů (cukrů). Z mastných kyselin jde převážně o omega-3-mastnou kyselinu, která pozitivně působí proti riziku aterosklerózy a jiných kardiovaskulárních chorob a podporuje u dětí rozvoj mozku. Všimněte si tvaru ořechu, nepřipomíná vám něco? Ořechy jsou energeticky bohatým zdrojem. Kromě mastných kyselin obsahují také bohaté zdroje vitaminu E, B1 či B6. Dále pak sůl, kyselinu listovou, minerály jako hořčík, měď a zinek. Celkově obsažené živiny působí pozitivně na lidskou psychiku, jsou cenné pro zdravé vlasy, pokožku, nehty i sexuální potenci. Zde více o nich.

Příprava a užití: Jako většina ořechů se hodí nejlépe přímo do pusy, hop. Namočené přes noc jsou jak čerstvé. My je dáváme všude. Do rýže, do kuskusu, do kaší, rozdrcené do koláčů, máčené v čokoládě (tohle nevím, jestli prozrazovat, těžce návykové!), no prostě všude, do polévky, na okno atd.

Balení: Požadované množství vlašských ořechů vám rádi navážíme do našich/vašich papírových nebo plátěných obalů.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu a mimo svůj dosah, jinak je brzy sníte. Doporučujeme skladovat v temnu a v uzavřené skleněné nádobě.

Cena pro balení do 3 kg (včetně): 424 Kč/kg 

Cena pro balení nad 3 kg (včetně): 420 Kč/kg 

1 komentář: