12. února 2018

VITAM-R aliaz Kvasnicový extrakt

Země původu: přímo z Němec. Zde v originálu více o něm na stránkách výrobce.

Složení: droždí, mořská sůl.

Balení:  125 g 250 g ve skle.

Maximální teplota při zpracování: 32 °C

POZOR! Další prapodivnost chuťová a ještě k tomu mezi obdobnými kvasničáčky opravdová kvalita. Jak se neradi chlubíme, tak tentokrát musíme, ano, hurá - jsme výhradními dovozci těchto záhadných skleniček skrývajících nečekaná dobrodružství. Kdo z Anglie zná Marmite či z Austrálie Vegemite, tak tohle je jejich bratr s ženštějšími rysy. Něco mezi hodně hodně dobrou chutí a něčím neidentifikovatelným. Tento krémový extrakt přezdívaný (českými fanoušky a maruškami) VITAMARÍN má svoje velké příznivce, kteří si už chleba s máslem dávno nesolí, nemusíte ani tipovat, čím si jej mažou. Mimo jiné samozřejmě obrovský zdroj B vitamínu (hlavně B6), kyseliny listové a všech možných minerálů a stopových prvků. Velmi vhodný na dovyvážení přísunu všeho potřebného pro tělo, jak pro nemasovce (zajímavé je, že chuť není daleko od hovězího výpečku), tak pro sportovce, těhotné ženy, těhotné sportovce, netěhotné ženy, sportovní děti a i všechny další savce, hlavonožce i krkobřišce.

Užití: Kulináři, začněte sde kulit, tento produkt je totiž opravdový objev. Je všestranného použití s nízkým obsahem soli. Jeho využití je nedefinovatelné: od chleba s máslem přes dresingy po dochucování omáček a polévek. Můžete sami objevovat kouzlo změn nových chutí v již známých jídlech s delikátním VITAMARÍNEM. 

Cena: 199 Kč/125 g bal.  
          333 Kč/250 g bal. 

22 komentářů:

  1. Je prosim kvasnicovy extrakt bezlepkovy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano je bezlepkový. Krásný den. ps. asi bychom měli tuto informaci dopsat ke všem tovarům.

      Vymazat
  2. Je to převlečený glutaman sodný, nechápu jak v tomto skvělém obchodě prodáváte tohle :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den přeji, zajímavá reakce, bohužel bez bližšího vysvětlení, vašeho podpisu či chemického rozboru. Budu rád, když se vyjádříte více. Pokud by glutaman sodný byl vyráběn z droždí, a požíván s mírou, v čem by byl problém. Domnívám se, že se jedná o mýlku.

      Vymazat
    2. Nevím, proč bych si z Vás dělal srandu, znělo to tak. Domnívám se, že budete šikovný/á v hledání na netu, ale nevím proč se nepodepíšete. Vy si myslíte, že vše co psáno na sv. internetu, že je jed je opravdu jed? Co takhle jíst s mírou vše. Toto co prodáváme je silný koncentrát. Napište angličanům, že jejich národní jídlo je jed. Myslím, že se budou smát. Život ve strachu, lze nahradit životem rozumným a klidným.

      Vymazat
    3. Koukla jste na firmu a její repertoár, domníváte se, že píší lži? Dle mého úsudku v Německu na Bio věci a podobné extra výživové kategorie je mnohem ostřejší měřítko. Ale nejsem študovaný, pod vy ano, pak jsme rád, za informaci. Pokud je to jen výsledek hledání na netu, pak díky za poznámku a nechám vše řádně prověřit - podám dotaz nezávislému znalci biochemie. Díky a hezké večery

      Vymazat
    4. Za tu dobu co jste odpověděl, jste nemohl zjistit ani nic přečíst. Je logické že hájíte co prodáváte. Až skutečně zapátráte tak pochopíte. :-)
      A vy si myslíte že vše co tam není napsáno že není jed není jed? :-)
      Jen mi přijde příliš silná káva mezi tím co prodáváte najednou se objeví glutaman sodný. Není pochyb co je glutaman sodný a jak působí, to co prodáváte je glutaman sodný. Jen pod jiným názvem a aby to vypadalo že to je zdravé. Až najdete 10 minut na přečtení nekomerčních odkazů, zjistíte kdo se plete.
      Marek
      PS: Nehodlám nikoho přesvědčovat, krom tohoto produktu jste jednička, jak v kvalitě tak v ceně. Přeji vše dobré.

      Vymazat
    5. Našel jsem to video.
      http://www.stream.cz/nejnovejsi/adost/10000618-dobre-utajene-glutamaty

      Vymazat
    6. Díky za tyto možnosti, jak jsme napsal výše, podal jsme dotaz živému člověku specialistovi, budu informovat o dalším dění. Bohužel jsme během té cca hodiny co jste napsal Marku četl toho dost, abych si na věc udělal názor. Jako laik v tomto oboru se bojím zejména špatně pochopených poplašných zpráv a polopravd, kterých se zejména v nekomerčních kruzích vyskytuje přehršle. Vemte si třeba kváskovou mapu. Skvělý počin, ale opět bez odborníka a plno deziluzí, holt většině lidí stačí tyto částečné pravdy a nepotřebují znát více. Dle mého částečná (či polo-) pravda už je v některých situacích vlastně lež. Marku, díky za tuhle diskusi, jsem za Vás rád. Opravdu. Sám jsme zvědavý, jak se věci mají. Jak jsme psal brzy nalíšu.

      Vymazat
    7. Nemáte za co. Také nemám rád polopravdy, leč polopravda je horší než lež, že?
      Bohužel odborníci mají někdy svázané ruce tím že jsou limitováni neznalostí (v minulosti mnoho mýtů). Je mnoho polopravd, ale glutaman sodný mezi ně nepatří, viz. odkaz na video. Například wiki až ji nemusím je kontrolována a tam o tom jasně píší co je kvasniční extrakt, viz video, odkazy odborné. Možná vyjádření více odborníků, už jen to že glutaman je přimo nebezpečny pro děti do 3 let, tehotné a kojící... Lidé dnes kupují co jim chutná, bez ohledu na to co to je, takže on si i glutaman své přiznivce najde, jen bych být vámi napsal co kvasniční extrakt je. Lidé ať se sami rozhodnou.
      Děkuji a hezký večer

      Vymazat
    8. Zde vkládám z mejlové komunikace odpověď odborníka, díky pane Oldřichu.

      "Dobrý den, ke zmínce o takzvaném "glutamanu" dávám následující vysvětlení :

      Při výrobě kvasničných extraktů se buňky kvasinek ocitají v hypertonickém prostředí, obvykle vyvolaném přídavkem jedlé soli (chloridu sodného). Buňky se rozpadají, podléhají autolýze a do prostředí uvolňují mnoho biologicky účinných látek. Nejedná se jen o výrobcem zmíněné vitamíny, ale i o řadu aminokyselin, z nichž 22 druhů je pro náš organizmus esenciálních a proteinogenních. Mezi těmito kvasničnými důležitými aminokyselinami je i volná kyselina glutamová ( viz http://www.princeton.edu/~achaney/tmve/wiki100k/docs/Yeast_extract.html ). Její soli (glutamáty) jsou důležitými neurotransmitery, které mají klíčovou roli ve fungování naší paměti a v učení (viz http://en.wikipedia.org/wiki/Glutamic_acid ). Každý kdo napadá přítomnost této přírodní aminokyseliny v kvasničném extraktu, či v jiných potravinách, má nedostatek informací a dost možná trpí i deficienci kyseliny glutamové, kterou odsuzuje. Současně ale platí, že přírodní glutamáty mají originální formulaci a tím se odlišují od glutamátů syntetických, umělých.
      Jako každá mince má líc a rub , tak i kvasničný extrakt může mít 3 "slabší stránky". Tou první je obsah fragmentů stěn kvasničných buněk, zůstávajících v polotovarech, ve kterých nepříznivě ovlivňují chuť extraktů a následně ochucených potravin... Ovšem, při výrobě kvalitních kvasničných extraktů se tyto části buněk do výrobků nedostanou.
      Další slabší stránkou extraktů je velmi vysoký obsah purinů, daných vysokým obsahem DNA v kvasničných buňkách. Už před několika desítkami let se tento nutriční nedostatek kvasničných extraktů vyřešil a jejich nová příznivá vlastnost bývala na upravených kvasničných extraktech uvedena... Jak je to u dnešních výrobků, to nevím, ale snížení obsahu purinů by neměl být ani dnes technologický problém. Doporučuji komunikovat s výrobci a žádat informace.
      Poslední slabší stránkou tekutých kvasničných extraktů je jejich mikrobiologická a následně biologická nestabilita, která si žádá jejich fyzikální sterilaci nebo přídavek chemických konzervantů. Doporučuji sledovat údaje uvedené na výrobcích a pokud nejsou vyčerpávající, žádat informace od výrobců
      O. Družba"

      Vymazat
    9. V podstatě jsme se moc nedozvěděli že? :-) Nic nemění na tom to, že kvasnicový, kvasniční extrakt je jen jiný název pro glutaman sodný. Který je nebezpečný a to i v našich naprosto benevolentních normách. Kdo chce, zhledne video, přečte odborné stránky a bude hned v obraze. Je už pak zavádějící přehrávat problém jinam, jak to je s výrobou. Zatím ta látka co se prodává je ve stavu syntetickém a je to onen glutaman sodný. Jelikož by to celá řada lidí už pod tímto názvem nekupovala, proto se to přejmenovalo na bílkovinový hydrolizát, později na kvasnicový extrakt. To je to důležité. viz video. Mnoho firem dává tento zvyraznovač chuti uplne do všeho, je težké ho vymítit, proto se dala bezpečná norma. Ale u látky která poškozuje mozek, se na bezpečné normy nehraje. Kdo chce at konzumuje.

      Vymazat
    10. Díky za příspěvky, pokud jste se z výše fundované informace nic víc nedozvěděl, pak mne to (na rovinu) není ani líto, páč se z toho dá pochopit, že vy nechcete vědět, jak se věci mají. Nějak mne uniká o co Vám vlastně šlo, je plno lidí co rychle umí hledat na internetu vše možné, na každé stránce najdete někoho kdo se k něčemu vyjadřuje, pokud ta debata má vývoj, tak jo třeba budiž, ale jinak? to raději si lehnu na hodinu k ovcím do sadu a budu hrát na niněru. Pokud budete hledat "pravdu" na serverech typu Strem.cz, pak přeju pěknou zábavu a my jdeme zase dělat něco rozumného.
      Domnívám se, že rozumný člověk po přečtení debaty asi pochopí jak se věci mají. p.s. věta o zavánějícím přehrátí problému jinam byla opravdu nemístná, asi Vám muselo být jasné, že po tom, co mi odpověděl pan Oldřich Družba, jsem ihned psal výrobci, ale těm vy taky nevěříte...takže co teď? Šach mat a čí?... Upozornění na závěr si neodpustím: strach je karcinogenní více než nějaký glutaman, který je ve své přirozené formě vlastně obsažen ve všem kolem nás a dokonce i ve vás pane Marku anonymní, s tím je potřeba se vážně smířit. Krásné dny a vše v dobrém.

      Vymazat
    11. Ano, každý v tom vidí co chce. Tak ještě jednou a jednodušeji. Glutaman sodný je nebezpečná látka. Je to samé jako kvasničný extrakt. Více snad není třeba diskutovat. Dával jsem odkazy na články, kde jsou odborné zdroje. Váš přeposlaný přispěvek je zavádějící, nevyvraci ani nepopíra pravdu o glutamanu, jen do toho zamotal puriny a výrobní technologii (o které jsme se nikdo nebavil) proto jsem se nic nedozvedel, jelikož mluví o necem jiném, proto zavádějící. Takže věta nebyla nemístná, naopak nemístné bylo nepříme doporučení produktu že asi.... chybí glutaman mě. Což opravdu je zajímavé. Já se jen divím že dnes nekdo hájí glutaman sodný který je nebezpečný do 12 let se nesmí ani podávat. Ale to byste se musel podívat na odkaz, kde byl citován i vědecký zdroj a ne jeden. Myslel jsem to dobře, nejsem internetový prudič. Napsal výrobci? Co čekáte? Ze Vám odpoví že jeho výrobek je špatný? Ano glutaman v přirozené formě, jak jste napsal, ale to není to co prodáváte, trochu klapky z očí pane п.П.
      Je hezké že zpochybnujete vyjádření odborníků na stream, kde jsou pochopitelne i nepravdy. Ale video je nejen na streamu a je na nem odborník. Strach je nebezpečný, ale nevědomost ještě více. Já nemám potřebu nikoho přesvědčovat, stejně tuto diskusi promažete. Pokud ne, mnoho lidí si najde informace o glutamanu.

      Vymazat
    12. Rád bych reagoval na zde probíhající diskuzi.

      Jak říká L.N. Tolstoj: toho kdo nemá o věci žádné ponětí přesvědčíte o vsé myšlence lehce, kdo ale své přesvědčení již zvnitřnil, nepřesvědčí ani sebepevnější argumenty.....

      Glutamát je jiště ošemetná věc (např. u ALS), někteří jedinci mohou vykazovat alergické reakce, ale to ostatně na úplně všechno.

      S Vitamem jsem osobně VELMI spokojen a považuji jej za velmi přínosný doplněk vitamínů skupiny B (hlaně B1).

      Jak se to teda vlastně má s kvasnicovým extraktem a glutamanem sodným?

      Zde několik doplňujícíh informací k výrobě a podstatnému rozdílu mezi glutamátem a glutamátem sodným.

      Co je kvasnicový extrakt?

      Kvasnicový extrakt je koncentrát buněčné tekutiny kvasnic. Výchozí substancí jsou kvasnice. Jako živné médium k růstu kvasnic slouží melasa z cukrové řepy.

      Po ukončení růstu kvasnic jsou tyto následně doplněny kuchyňskou solí a vodou a zahřáty na 50°C.Při tomto procesu kvasnicová buňka odumře (autolýza pod vlivem kuch. soli a teploty) . Kvasnicová bílkovina se rozloží na své vlastní složky - aminokyseliny. Takto získaná buněčná tekutina je dále ve vakuu zahuštěna.

      Kořenící síla kvasnicového extraktu spočívá v jeho přirozené složce, kterou je kyselina glutaminová (aminokyselina) a přirozeně se vyskytujících solí této kyseliny (glutamátu).

      Co je kyselina glutaminová / glutamát?

      Kyselina Glutaminová (aminokyselina) a glutamát (sůl kyseliny glutamínové) jsou přirozené produkty štěpení bílkovin. Kyselina glutaminová se vyskytuje téměř ve všech bílkovinách našich potravin (obiloviny, soja, sýr, rajčata a také v mateřském mléce). Lidským organizmem je používána mimo jiné k výrobě tělu vlastních bílkovin a hraje důležitou roli v centrálním nervovém systému. Lidský organizmus sám vyrábí kyselinu glutaminovou (cca. 50g denně), volného glutamátu je cca. 10 g.

      Rozdíl mezi kyselinou glutaminovou a glutamátem

      Kyselina glutaminová: je to přirozeně se vyskytující aminokyselina, které se vyskytuje v naší stravě.

      Glutamát je nadřazený pojem pro soli kyseliny glutaminové

      Je důležité rozlišovat mezi přirozeně se vyskytujícícm glutamátem a chemicky vyrobeným, izolovaným glutamátem.

      Přirozeně se vyskytující glutamát je sůl kyseliny glutaminové, která se běžně vyskytuje v potravinách

      Uměle vyrobený glutamát: je biotechnologicky vyráběn, to zn. izolován za pomoci mikroorganizmů. Nejčastěji je přidává do „potravin“ v podobě mono-natrium-glutamátu jako zvýrazňovač chuti a ze zákona musí takto označen.

      Kyselina Glutaminová a glutamát v kvasnicovém extraktu

      V extraktu se vyskytuje kyselina glutaminová a glutamát, jako i v jiných potravinách, v přirozené vazbě. Tato situace se nedá porovnávat s uměle dodaným mono-natrium- glutamátem, který pravděpodobně Marek na mysli.

      Mnoho zdaru a dobrou chuť!!!!
      Štěpán Matějka

      Vymazat
  3. Ano, to vše lze vyčíst ve zdrojích na které jsem odkazoval.
    Kvasničný exktrakt je jen jiný název pro glutamát sodný a o to tu šlo. Jak bylo i na odkazech výše. O aminokyselině se tu nikdo nepře, šlo tu výhradně o nebezpečnou látku glutaman sodný. To co popisujete je ale uměle vyrobený glutamát, ne právě ten přirozeně se vyskystují práve :-) Nechte si opravdu chutnat :.-)

    OdpovědětVymazat
  4. Jen bych chtěl reagovat na zde vzniklou diskuzi tímto zajímavých článkem.

    http://www.tofu.cz/faq/drozdovy-extrakt-neni-glutamat/

    OdpovědětVymazat
  5. Je legrační odkazovat jako na věrohodný zdroj na pořad A dost..., kde pan Tuna hlásá takové nesmysly, jako že diodové zdroje světla obsahují nebezpečné modré světlo (které obsahuje každé světlo a diodové teplé bílé ho obsahuje nejméně ze všech druhů žárovek). Podobně to asi bude s tím glutamátem. V tomto pořadu jde především o senzaci. Už samotný úvod s velkým kladivem mi připomíná citát: "Držíte-li v ruce kladivo, vše okolo vás vám připadá jako hřebík." (z knihy Murphyho zákony). Největší lidský omyl je slepě věřit jakémukoliv sdělovacímu prostředku. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takhle šířit bludy, resp. polopravdy...doporučuji méně polopravd a více studia odborné literatury.

      Přeji pěkný den,

      L

      Vymazat
  6. Zdravím všechny diskutující. Díky za velice zajímavou diskusi. Dlouho jsem se rozhodoval, zda mám připojit svůj komentář. Nakonec tak činím, ale předem upozorňuji, že mě moc nezajímá, jestli v něčem glutamát obsažen je a nebo není - sorry.
    Spíše mě zaujala debata ve smyslu "psychologie postav" tedy jak na to jdou jednotliví diskutující. Hlavně tedy oba hlavní aktéři. Evidentně každý hájí svůj názor a žádný nechce připustit, že by druhá strana měla pravdu. Pan Pekař si svoje stanovisko pojistil názorem odborníka a pan Marek, evidentně sečtělý zase různými jinými odkazy. Trochu mi to připomíná konspirační teorii o přistání američanů na měsíci. Sám jsem tam nebyl, tak jsem halt odkázaný na to, co se mi servíruje. A protože nejsem ani biochemik, jsem opět a zase odkázaný na informace zvenčí (výrobce, pan Marek, pan Oldřich). A proto mě to zase až tak netankuje - důkazem budiž brzká objednávka u pana Pekaře, kde kromě špaldy přihodím i jeden extrakt, poněvadž jednou za čas přijde k duhu. :)
    Závěrem bych se přece trochu pozastavil nad jednou věcí. Pokud by tato diskuse mohla představovat boxerský ring, pak pan Marek, který bojuje hodně sebevědomě, agilně a přímočaře, ale přitom korektně - přece jenom schytal z mého pohledu jednu zbytečnou podpásovku. A to od pana Oldřicha. Tady dávám malé napomenutí za ten deficit kyseliny glutamové. To si myslím, že se nechal unést.
    A proto kluci a holky, pryč od hranatých blikajících monitorů (vyzařujících kromě přehršle informací ještě i něco jiného) a vzhůru na koně!!!
    Mějte se krásně, Pavel Nešťák

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, já Vitam-R používám už víc než dvacet let, lépe řečeno - využívám... a miluji ho se vším všudy. Nechávám si ho vozit z Německa (kde jsem 28 let žila) od přátel. Vím, že Vitam-R je nenapodobitelný, vyzkoušela jsem všechny ostatní možné alternativy ze Švýcarska a Austrálie, není to ono. V Německu se Vitam-R prodává výlučně v Reformhaus-ech, tedy v původních obchodech s bio-zbožím. Založeno už koncem 20tých let, stejně tak vznikl Vitam-R. Dnešní interní, reformhausovské, ale i státní kontroly by nikdy, nikdy v Německu nedovolily, aby se distribuoval produkt se zdraí škodlivými látkami. Jestliže možná ve dvacátých a třicátých letech ještě nebyly kontroly tak dokonalé, že se mohlo kdecos označovat za "zdravé", dnes "bio", tak v současnosti tomu tak prostě není. Vitam-R je prostě výborný, super - a nějak tam nedokážu najít všechny ty předhazované škodlivé glutamáty, zmiňované panem Nešťákem. Všem novým i starým milovníkům Vitam-R přeji i nadále dobrou chuť a pevné zdraví. Saša Lienau

    OdpovědětVymazat