7. října 2020

Slzovka obecná

Země původu
: Thajsko

Čistota původu: Bijo (BIO certifikát nemá, ale máme k ní mraky kontrolních měření a atestů: těžké kovy, DDT, GMO Free, arsen, cadmium, olovo, pesticidy a dalších nežádoucích látek)

Maximální teplota při zpracování:  neznámá

Klíčivost: neklíčí

Lepek: < 20 mg/kg, běžně uváděna jako BEZLEPKOVÁ POTRAVINA

Souvislosti: Slzovka obecná (Coix lacryma-jobi) je jednoletá tropická obilnina, její kolínka připomínají bambus a dorůstá až do 3 m. Na kvalitu půdy je velmi nenáročná a běžně se používá jako pícnina, v Indii hojně na mouku či jako okrasná rostlina. Semínka se mimo jiné používají k výrobě růženců.

Kdo chce jít hlouběji: Semena slzovky mají podobná účinky jako ječmen: jsou silně detoxikační. Obsahují škrob, tuk, bílkoviny, aminokyseliny: leucin, tyrosin, lysin, triterpenoidy: coixol, coixan, coixenolid a steroly: stigmasterol a kampesterol. Pokud někdo z toho něco zná, tak má bod. Za dva body si pak můžete udělat dřep.
Když začneme klasickou euroamerickou meducínou, tak potvrzeno máme použití proti různým druhům zhoubných nádorů. V poslední době se zjistilo, že v semenech obsažený coixenolid má skutečně kancerostatické účinky (tzn. že zpomaluje či ouplně zastavuje růst zhoubných buněk).
Slzovce obecné se přezdívá pro její účinky a vzhled mimo jiné „bílá perla východu“ a je jednou z léčivek v tradiční čínské medicíně. Podle čínské medicíny je slzovka antioxidantem, který čistí organismus od všech nánosů, očišťuje organismus od zahlenění, léčí dnu, žlučníkové a ledvinové kameny a písek, regmatická onemocnění, artrózu, vysoký krevní tlak, obezitu, potíže s cholesterolem a aterosklerózou. Může být užitečným pomocníčkem při celiakii nebo Crohnově chorobě.
V čínské medicíně je velmi uznávaná i pro svoji schopnost uvolňovat zatuhlá ložiska škodlivin z organismu, například cysty, myomy, strumy, fibromy, různé nádory i otoky.
Slzovka obecná posiluje žaloudek i slezinu a z organismu odvádí přebytečnou vodu, její účinky jsou močopudné.
Při kašli a různých respiračních onemocněních pomáhá posílit plíce.
Pokožku udržuje hebkou a vláčnou, chrání před ekzémy, pomáhá léčit zánětlivá onemocnění kůže – např. lupénku, akné, bércové vředy atd. Dle čínské tradice se věří i tomu, že zpomaluje šedivění vlasů a užívá se pro jakýsi „restart“ organismu, zbavení se únavy a všeho přebytečného.
V Číně se slzovka užívá na začátku podzimu pro posílení obranyschopnosti (především dětské imunity organismu). Pojídá se pak po dobu 3 týdnů každý večer jedna malá miska kaše připravené ze slzovky a mrkve. Uf, takže opět máme co do činění s další přísadou elixíru mládí.

Příprava a užití: Uplatnění, jak jste četli nahoře, je mnoho, jak z východu, tak i ze západu jdou zprávy, že tohle naše tělo potřebuje, ale dobrého pomálu! 
V kuchyni: Držme se východního moudra, že na osobu by se mělo požívat denně max. 4 polévkové lžíce suché slzovky. Pořádně propláchnutou a namočenou přes noc, či min. na 1 hod. vaříme do měkka (tak 20 min.), nejlépe s mořskými řasami a přidáváme, kam se nám zachce, obdobně třeba jako kroupy. Do polévek, do rýže, do salátů, do karbanátků. 
Čaj: Opražíme na suché pánvi a vaříme 15 minut. Scezený čaj pijeme na posílení imunity.
Vývar: Jako při vaření. Propláchnutou a předem namočenou slzovku vaříme bez pokličky, klidně i hodinu. Popíjíme a klidně i pojídáme.
Využití je fůra klidně strýček Google poradí.

Upozornění: Podle tradiční čínské meducíny se nedoporučuje slzovku užívat v případě těhotenství, při akutním infekčním onemocnění (chřipka, angína apod.).

Balení: Požadované množství slzovky vám rádi navážíme do našich/vašich papírových nebo plátěných obalů. Sice u nás obilé vážíme min. 1 kg, zde uděláme výjimku. Takže min. 0,25 kg.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Papír, plátno, sklo.

Cena pro balení do 3 kg: 345 Kč/kg 

Cena pro balení nad 3 kg (včetně)339 Kč/kg 

Žádné komentáře:

Okomentovat