6. března 2024

Fazole

Momentálně nabízíme dva druhy fazolí. Odrůda Pinto jsou z Kanady a Carmen jsou fazole s regionálním příběhem. Více se dočtete dole.

Souvislosti: Fazol (Phaseolus) je rod rostlin z čeledi bobovité. Pochází z tropické Ameriky a Mexika. Nyní se pěstují po celém světě, jen u nás snad ne (pokud pominu zahrádky). Když jsme začínali s Opobchodem, tak padl slib, že pokud zařadíme fazole, pak jedině z ČR či okolních zemí. Bohužel tomuto slibu zatím nelze dostát. Vození fazolí z Číny nepodpoříme. Budem moc rádi, když se jakékoli luštěniny začnou u nás pěstovat i ve velkém.

Kdo chce jít hlouběji: Fazole jsou jedním z hlavních zdrojů rostlinných bílkovin, obsahují také mnoho vlákniny a vitamínů – zejména skupiny B, vitamín E a kyselinu listovou. Najdete zde také minerální látky – draslík, hořčík, měď, vápník, zinek a železo. Fazole příznivě působí proti civilizačním chorobám – snižují krevní tlak a cholesterol, posilují funkci trávicího traktu a správný chod srdce a cév. Jsou též vhodné pro diabetiky, a to díky nízkému glykemickému indexu a pozitivnímu vlivu na krevní cukry. Fazole patří mezi potraviny vhodné k hubnutí.  Existuje studie, která upozornila na to, že vnímání souvislosti flatulence (prdění) s konzumací fazolí může být nadhodnoceno, ve skutečnosti dochází k těmto obtížím pouze v polovině případů. Ale stejně pro sichr je dobré se více soustředit na přípravu, resp. namáčení a proplachování, abyste pak nezůstali u stolu sami.

Příprava a užití: Tyhle fazole je nejlépe namočit přes noc do vody s troškou octu nebo aspoň na pár hodin. Tekutinu během máčení můžeme několikrát vyměnit. Nakonec vodu vylijeme a na vaření použijeme novou. Vaříme do měkka (papiňák není od věci). Pokud do vody přidáte trošku saturejky, kmínu nebo majoránky, budete mít větší jistotu, že nebudete flatulovat. Mezi lidmi koluje několik názorů a rad, které nemáme vědecky podloženy. Jedna jistě neškodná je sbírání pěny při vaření a druhá je možnost pití vody z vařených fazolí - my to doma děláme.
Uvařené fazole můžete použít jako jednu z příloh, do salátů, rozmixované do pomazánek atd.

Balení: Požadované množství fazolí vám rádi navážíme do našich/vašich papírových nebo plátěných obalů. Nejmenší jedno balení (u všeho obilí a luštěnin v našem krámě) děláme 1 kg.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Doporučujeme skladovat v papírových, plátěných nebo skleněných nádobách



Odrůda: Pinto

Země původu: Kanada

Čistota původu: neznámá

Maximální teplota při zpracování: neznámá

Klíčivost: slabá, ale naklíčené fazole je nutno tepelně upravit, aby nebyly škodlivé pro tělo.

Cena pro balení do 5 kg: 63 Kč/kg

Cena pro balení nad 5 kg (včetně)61 Kč/kg


....a v limitované edici

Odrůda: Carmen

Země původu: Morava

Čistota původu: citlivá konvence

Maximální teplota při zpracování: do 40 °C

Klíčivost: nevyzkoušeno ještě, ale naklíčené fazole je nutno tepelně upravit, aby nebyly škodlivé pro tělo.

Souvislosti: První malý úspěch našeho snažení o české fazole (moravské), navíc ručně přetříděny v denním stacionáři Barevná svět v Třebíči. https://www.barevny-svet.eu/. Nebudu zde psát žádné dojímavé příběhy, i když výskok od radosti by se slušel. Půlky jsou vhodné na rychlejší vaření a pomazánky, Celé fazole by měly klíčit, ale to právě jdeme zkoušet.

Cena za celé fazole: 160 Kč/kg

Cena za půlky fazolí148 Kč/kg

1 komentář:

  1. Skvělé čtení! Váš příspěvek je bystrý, dobře zpracovaný a naprosto poutavý. Děkujeme, že jste se podělili o svůj cenný pohled.

    OdpovědětVymazat