Momentálně nabízíme dva druhy fazolí. Pinto a Mungo....
Souvislosti: Fazol (Phaseolus) je rod rostlin z čeledi bobovité. Pochází z tropické Ameriky a Mexika. Nyní se pěstují po celém světě, jen u nás snad ne (pokud pominu zahrádky). Když jsme začínali s Opobchodem, tak padl slib, že pokud zařadíme fazole, pak jedině z ČR či okolních zemí. Bohužel tomuto slibu zatím nelze dostát. Vození fazolí z Číny nepodpoříme. Budem moc rádi, když se jakékoli luštěniny začnou u nás pěstovat i ve velkém.
Kdo chce jít hlouběji: Fazole jsou jedním z hlavních zdrojů rostlinných bílkovin, obsahují také mnoho vlákniny a vitamínů – zejména skupiny B, vitamín E a kyselinu listovou. Najdete zde také minerální látky – draslík, hořčík, měď, vápník, zinek a železo. Fazole příznivě působí proti civilizačním chorobám – snižují krevní tlak a cholesterol, posilují funkci trávicího traktu a správný chod srdce a cév. Jsou též vhodné pro diabetiky, a to díky nízkému glykemickému indexu a pozitivnímu vlivu na krevní cukry. Fazole patří mezi potraviny vhodné k hubnutí. Existuje studie, která upozornila na to, že vnímání souvislosti flatulence (prdění) s konzumací fazolí může být nadhodnoceno, ve skutečnosti dochází k těmto obtížím pouze v polovině případů. Ale stejně pro sichr je dobré se více soustředit na přípravu, resp. namáčení a proplachování, abyste pak nezůstali u stolu sami.
Příprava a užití: Fazole je nejlépe namočit přes noc do vody s troškou octu nebo aspoň na pár hodin. Tekutinu během máčení můžeme několikrát vyměnit. Nakonec vodu vylijeme a na vaření použijeme novou. Vaříme do měkka (papiňák není od věci). Pokud do vody přidáte trošku saturejky, kmínu nebo majoránky, budete mít větší jistotu, že nebudete flatulovat. Mezi lidmi koluje několik názorů a rad, které nemáme vědecky podloženy. Jedna jistě neškodná je sbírání pěny při vaření a druhá je možnost pití vody z vařených fazolí - my to doma děláme.
Uvařené fazole můžete použít jako jednu z příloh, do salátů, rozmixované do pomazánek atd.
Balení: Požadované množství fazolí vám rádi navážíme do našich/vašich papírových nebo plátěných obalů. Nejmenší jedno balení (u všeho obilí a luštěnin v našem krámě) děláme 1 kg.
Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Doporučujeme skladovat v papírových, plátěných nebo skleněných nádobách
Odrůda: Pinto
Země původu: Kanada
Čistota původu: neznámá
Maximální teplota při zpracování: neznámá
Klíčivost: slabá. Tyto naklíčené fazole je nutno tepelně upravit, aby nebyly škodlivé pro tělo.
Cena pro balení do 5 kg: 67 Kč/kg
Cena pro balení nad 5 kg (včetně): 65 Kč/kg
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Země původu: Uzbekistán
Čistota původu: BIO
Maximální teplota při zpracování: do 40 °C
Klíčivost: klíčí skvěle. Tyto fazole můžeme v klidu jíst naklíčené bez převaření. Pokud byste chtěli fakt velký a křupavý klíčky, doporučuju klíčit ve tmě a pod tlakem!
Výsledky bádání teď a tady. Na design nehleďtě, jedná se o prvotní pokusy a z dostupnými recyklo nádobami, jež mají hygienický atest, nádoby na jogurt 1 kg.
Potřeba: dvě nádoby -> jedna diravá a druhá pasující těžká, fazolky mungo, hadýrek.
1. Namočíme přes noc 10-15 dkg munga. (bacha i z tohodle množství bude za 10 dní bude skoro 3/4 kg)
2. Nasypeme ho do dirkované nádoby a přiklopíme vyvařenou či v octu vypranou hadrou.
3. Na hadru postavíme zátěž (1-2 kg), v našem případě druhý kyblík třeba s vodou. Pokus s 8 kg nevyšel))))
4. Minimálně 3 x za den na hadru nalejem vodu a tím mungo propláchneme.
5. Necháváme odkapávat, podložíme spodní kyblík atd, jakkoli, aby to v té vodě odkapané prostě nestálo.
6. Jak se nám začnou klíčky líbit, tak můžeme pomalu odebírat a vždy pak přiklopit a prolévat dále.
Výsledek je milý - pevnější a hlavně slaďoučké klíčky, které se dají jíst od 4 až cca do cca 25 dne (dál nevím, vše se sní rychle, ideál je po 10 dnech). Měl jsem starost, jestli ten hadr nebude nějak blbě fungovat, smrdět atd, ale bylo vše ok. Asi dobré nemít nádobky úplně v teple a při nejistotě, octová voda či převaření udělá dobrou službu. Pokud jsem něco opomněl, tak pište, ptejte se...
Cena pro balení do 5 kg: 131 Kč/kg
Cena pro balení nad 5 kg (včetně): 128 Kč/kg
Cena pro balení nad 5 kg (včetně): 128 Kč/kg
Skvělé čtení! Váš příspěvek je bystrý, dobře zpracovaný a naprosto poutavý. Děkujeme, že jste se podělili o svůj cenný pohled.
OdpovědětVymazat