20. září 2022

Pšenice jednozrnka

Místo původu: ČR

Čistota původu: BIO

Maximální teplota při zpracování: 40 °C

Souvislosti: Pšenice jednozrnka ( Triticum monococcum) je nejstarším domestikovaným druhem pšenice. Společně s dvouzrnkou se jí začali zabývat naši předci před cca 10-12 tisíci lety. Když někde potkáte jednozrnku, buďte si jisti, že nebyla nikdy jinak šlechtěna než selektivním výběrem. U špaldy třeba už si takhle jistí být nemůžete. Název pochází z překladu z němčiny, jeho význam je přesněji jedno zrno, myšleno v klásku, nikoli v klasu, což je rozdíl. Jinak co se týče designu, je to tak překrásná rostlina - sexy obilí, je to jak víla z pohádky, závan dávných časů. Pokud byste chtěli si na jaře pohodit na zahradu pár zrnek, abyste zažily jednozrnku v celé její kráse, pak si budete muset napsat speciélně o semínka (z Oposadby) nevyloupaná, tahle vytlučená vám nevyklíčí. Budete pak překvapeni elegancí a co hmyzu potkáte na osinách.


Kdo chce jít hlouběji: Jednozrnka má 14 chromozomů, zatímco moderní pšenice má 42 chromozomů, které mění strukturu lepku. Je výživnější než moderní pšenice, založená na vyšší úrovni bílkovin, esenciálních mastných kyselin, fosforu, draslíku, zinku, vitamínu B6 a beta-karotenu. Obsahuje až 20 % kvalitních bílkovin na 100 g jednozrnky. Potěší vás svou nasládlou oříškovou chutí a mile hedvábnou texturou, dále je bohatým zdrojem antioxidantu luteinu.

Příprava a užití: S klíčením je to u tohoto semene složitější. Ono to každé zrníčko není jen v nějaké plevičce chabé, ale v pěkně tvrdé opouzdřené plevě. Kdo ji chce dostat ven, musí do ní pořádně bacit, tak se domníváme, že na loupačce dostala zrnka docela zabrat, a tím pádem klíčení jednozrnky nebude. V každém případě ji určitě doporučujeme jako delikátní a výživnou přílohovinu, prostě jako rýži. Namočíme ji přes noc (nejlépe ve vodě s jablečným octem) a ráno ji propláchneme. Dáme vařit s rozumným dílem vody a třeba mořskou řasou nebo cibulí nebo s něčím jiným, klidně více vody, ta se dá vypít či vylít. Na rizoto, do salátů, do polévek, do placek pomlet, či do pomazánky. Pomletá na mouku se hodí na nekynutá těsta, placky a sušenky. Často najdete informaci, že je na chleba nepoužitelná, ale pokud z ní nebudete chtít utáhnout celý bochník, půjde to.

Balení: Požadované množství jednozrnky vám rádi navážíme do našich/vašich papírových nebo plátěných obalů. Nejmenší jedno balení u všeho obilí a luštěnin u nás je 1 kg.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Papír, plátno, sklo.

Cena pro balení do 5 kg: 95 Kč/kg 

Cena pro balení nad 5 kg (včetně): 92 Kč/kg

Žádné komentáře:

Okomentovat