|
Tato kamna po babičce z r. 1937 nám poskytují
nejenom teplo, ale i chleba je z nich skvostný. |
Souvislosti: Chléb kváskový, tento skvost jídlový, učiněný balzám pro tělo i duši, dělávám nepravidelně cca 1 - 2 x týdně již cca od r. 2003, a to s láskou. S jeho výrobou jsme byl v roce 1994 - 1996 každodenně v kontaktu, jako takmer "samozvaný" mistr pekařský, v jedné malé poloruční pekráně v Mor. Budějovicích. Bádavý vhled, neustálý vývoj technologie a originalita každého kusu je to, co mám opravdu rád. Stálost je pro mne stav zkoprnění, podhoubí zahnívající, kde nové obzory nevidny jsou. Z počátku jsem se domníval, že bych tento chleba vyráběl a prodával, leč hygienické podmínky u mne jsou takové, jaké jsou, žiju, jak žiju, a kvůli prodeji chleba to měnit nehodlám, přede mnou asi 10 generací, všichni zde vařili, pekli, jedli a žili, ale ouřady naše tohle netolerují. Prý kachlíky a splachovací záchod s teplou tekoucí vodou. Výjimky neexistují, tudíž výroba na prodej možná není. I když nechám se někdy ukecat a prodám nějaký jak se řiká „Na vlastní nebezpečí” nebo prodej ze dvora či na ochutnání. Ale ne pro peníz, spíše pro osvětu chlebovou takto činím. Moje možnosti jsou cca 6 - 9 chlebů v jedné várce.
|
Pec na chleba
postavená v r.2013 |
Nabízím: Vysvětlení všech známých mne pochodů chlebových, přípravy kvásku, kváskového chleba - pařeného i pečeného - a obdarování částí kvásku prastarého. Rád poznám nová místa a nové lidi, tzn. mohu přijet, vysvětlit a ukázat, uvítám i vaši naučnou návštěvu v Oponešicích. Celá tato akce je minimálně na jeden celý den, zkušenosti poté minimálně na jeden celý život, i déle. Pokud by byl zájem, mohu skrovně poradit i se stavbou pece hliněné venkovní na chleba. V případě zájmu by bylo možné i s kolegou a kamarádem
Františkem Žáčkem uskutečnit návrh a realizaci.
Nejčastější složení chleba:
kvásek - ročník 1992
mouky - ty nejkvalitnější celozrnné mouky z čehokoli
sůl
+ příležitostné ingredience: vařené cokoliv (pohanka, jiné obilí, luštěniny, atd.), zeleninový vývar, sémě libovolné (slunečnice, sezam, vlašské ořechy, len nebo mandle!!), cokoli dalšího - třeba sušená rajčata, pivo, hodinky po babiččiném králíku aj.
Cena semináře: Navrhněte každý sám, dle logického uvážení, jak velkou hodnotu tahle znalost pro vás bude mít, popř. návštěvníci oponešičtí mohou činností adekvátní svojí jednodenní opětovat energii vloženou.
Váš p.P. z Opo
:))) to je něco,,, když si Vás pozvu k nám, do domu, kde je sporák na dřevo a provedu naší stavbou (srub) a spolu upečeme-založíme? pecen či dva :), podám krmi zdravou, můžeme si vyměnit recepty :-D, přijedete za cenu pohonných hmot? :) okolí překrásné, Beskydy těšínské :)
OdpovědětVymazatZní to hezky, jen bych asi potřeboval více než jen na pohon. Přece jenom je to na Beskydy výlet min na 3 dny, každá věc vyžaduje svůj čas. Letos chystám další přestavbu maštalí, je mne tu třeba. Leda výměnný pobyt, oba pracovní, ale to už rovnou můžete přijet vy, tak to i poslední roky dělám. Recepty nemám, jen invenci, plno chyb za sebou a díky nim zkušenosti. Krásné dny na Beskydy
Vymazatprosim, velmi mne toto zaujalo, jsem take z Beskyd (toho casu) - a to od FM - mohla bysem se pridati a pripadne prispeti?...
Vymazat..a trochu zavidim tu vasi chalupu... touzila jsem po takove, sehnala jsem jen na pul cesty, takze koupelku mam, ale tramy a alespon castecne stary duch kuchyne se mi povedl :)
Vymazatjo a kontakt majda.ostrava@seznam.cz
Děkuji za milou odpověd a rozumím,,, jel by jste na koni a to je přeci jen dálka :)), i já posílám vřelé pozdravy k Vám!!! :) Karin
OdpovědětVymazatNa koni nee. Vlak, bus, nebo když není zima moje Škoda MB 1000. Na pečení je třeba celý den. Pokud jedu někam, tak jedině klidným výletním tempem. Zdravím
Vymazatškoda MB 1000? a to Ti ještě jezdí??? že si děláš legraci,,, mému tatínkovi tedy už nejezdí a to se o ni staral hodně hedvábně!! :), zdravím na jižní Moravu :) kk
VymazatAno jezdí. Hezky, klidně a vrní. Tento rok nový motor. Jako nový. Zdravím otecka.
Vymazat