10. prosince 2011

Historie Opobchodu - asi tam není uplně všechno...

2009
  • Registrace domény panpekar.cz - tč.„pro strýčka příhodu ”.  (3. VII.)
  • Registrace živnostenského listu na uplně všechno možné. (9. IX.)
  • Vytvoření grafického návrhu na razítka ručně tuší na tvrdý papír Janem Lörinczem - linorytcem z Nedašova a následné vyhotovení jejich. (XII.)
2010
  • První nákup 250 kg rýže od firmy Qureshi z Prahy. (8. III.)
  • První naše vystavená faktura na 30 kg rýže do třebíčské zdravé výživy Modrá vlnka. (28. III.)
  • První kamarádsko-rýžové cesty vytěžovací. Tj. majlová nabídka psaná -> výlet + návštěva + zavezení rýže dle potřeby. (V.)
  • Začátek přemýšlení nad obchodem, vymýšlení základních kamenů filosofie možného bezobalového obchodu. (IX.- ...)
  • Vytvoření nabídky v PDFku s hlinopatlací výtvarnicí Lídou Temelovou z Moravy.  V té době, jak je vidno, ještě nejasný název, ale jasná filosofie!  Podklad nafocený papír. (X.-XII.)

  • Hledání tvůrce internetových stránek. (X.-XII.)
  • První spolupráce s kamarádkami  Mýdlárnou u dvou koček, zahájen prodej jejich mýdel. (XI.)
První obal na mýdla, domácí výroba z krabice od medovníku
2011
  • Zařazena do sortimentu sušená rajčata, mandle a dýňová semínka, vše samozřejmě v BIO kvalitě. (I.)
  • Úvahy okolo zrušení BIO značky v našem krámku a zavedení označování věcí „neBIO” - hledání přesnější této značky bez negace. (I.-...)
  • Příslib výtvarníka Jakuba Požára z Třebíče, že spolu vyvineme a on výtvarně zpracuje krámek internetový, programátorskou práci obstará Vladislav Vung Unger z Chomutova. (I.)
První skica z dílny Agnes Požárové (roč. 2003)

           
První skica z dílny Jakuba Požára (roč.1974)
  • Vytvoření loga, nápisu, nových razítek a vůbec grafického designu Opobchodu - Jakub Požár. (IV.)
  • První objednávka papírových sáčků na potraviny (sáčky lepené, z pohledu roku 2016 absoloutně nevhodné na sypané suroviny) do Opobchodu z f. Litobal z Mor. Budějovic, a to hned ve čtyřech velikostech. (27. IV.)
  • Zařazena do sortimentu unikátní a vyhlášená Bambova sůl - originál od Bamby! (IV.) 
  • První naše trhy pořádané Ekocentrem Sluňákov, jež se uskutečnily v Olomouci. Velké voči - dovezeno 400 kg, z toho 100 Kg rýže prodáno, i tak velký úspěch. (1. V.)
    Na fotografii sl. příručí Zi. s čerstvě jí nakresleným logem Opobchodu
    na žehlicí prkno po mojí prababičce z Oponešic. Váha Berkel byla na tyto trhy zapůjčena.
    • Zakoupení v rychlosti a z nouze první váhy vínově červené, stejného vzezření, jak je na fotografii výše, neidentifikovatelné značky. Na inzerát za 1.000 Kč. (18. V.)
    • Zařazeny do sortimentu kuskus a sušená rajčata v oleji. (20. VII.)
    • Zařazena do sortimentu rýže Basmati tmavá (opět od f. Qureshi) a rozhodnutí prodávat ji levněji než bílou! Zásadní okamžik v Opobchodě. (VIII.)
    • Zakoupení druhé váhy z šedesátých let zn. Zbrojovka Brno s jedním váhovým ramenem a s možností pomocí přepínacích páček vážit až do 10 kg! Poctivý bakelit, krásně chodí, váží přesně, velmi těžká, překrásná,  zakoupena za 2.300 Kč na inzerát z Brna. (VIII.)
    • Hledání pěstitelů fazolí a obilí (dvouzrnky a jednozrnky) na příští rok. (VIII.-...)
    • Založení Lexikonu Opobchodu (blogu - zázemí budoucího krámku) a Papekárny, tím pádem i konec používání nabídkového PDF, jež jsme rozesílali po všech mejlech. (5. IX.) 
    • Přestáváme řešit BIO, i když ho nehaníme, hledáme hlavně KVALITU!!!!! (X.)
    • Zařazeny do sortimentu červená pšenice a dýňová semínka. (28. X.)
    • Zařazení do sortimentu pohanky a jáhel. (31. X.)
    • Úvahy o vytvoření či zakoupení  vkusného závěsného vozítka (na jízdy závazní i nákupní - pojízdný Opobchod) za naše žluté Škoda 1000 MB, stran jeho nepřetěžování. (X.)
    • První opravdu velká naše objednávka rýže, jež jsme dojednávali osobně s charizmatickým majitelem f. Qureshi - Mohammadem Nauman Qureshi. (26. X.)
    • Úvahy o přestavbě domečku v Oponešicích na Opobchod a postavení slaměno-hliněného domku na bydlení opodál. (XI.)
    • Odladění kódu/zkrácení o 1/3 (pro internetový Opobchod) v Bratislavě velkým flashovým guruem Peterem Hubou, vítaná pomoc Vungova. (konec XI.)
    • Registrování domény opobchod.cz. (9. XII.) 
    • Velký krok v dotvoření filosofie Opobchodu kupředu.V rámci bezobalovosti začínáme logicky přičítat u každého balení do našeho papírového sáčku symbolickou 1 Kč. (15. XII.)
    • Zařazeny do sortimentu hrách a žito. (16.XII.)
    • Vychází upoutávka v místním obrozeneckém reklamním oběžníku Jarmark na otevření internetového Opobchodu. (19. XII.) Dodatečně doplňujeme - první a asi i poslední reklama .
    • Po větším než malém úsilí spuštěn internetový bezobalový OPOBCHOD! - díky, Hubo, Vungu, Jakube! (24. XII.)
    2012
    • Zařazena do sortimentu konopná semínka. (8. I.) 
    • Zařazeny do sortimentu: sezam, lískové ořechy, slunečnicová semínka a lněná semínka. (20. I.)
    • Zařazeny do sortimentu český kmín,  káva FairTrade z Mamacoffee, mlýnky LODOS,  víno černorybízové, velmi zajímavý a kvalitní kvasnicový koncentrát (jsme, v tuto chvíli, jeho výhradní dovozci z němec!) a klikva velkoplodá slazená jablečným koncentrátem. (20. II.)
    • Zakoupení závěsného vozíku KEMPÍK. (12. III.)
    • Zařazeny do sortimentu Sladnosti -> slado"čokoládové" zlomky od firmy Čokobonbon a bulgur. (15. III.)
    • Zásadní zlom v Opobchodě - noví papíroví pytlíci! Pevnější, se skládaným dnem, no prostě skvělé. Prozatím z Polské lidově demokratické republiky, ale dál bádáme nad českými výrobci. (1. IV.)
    • Navázání spolupráce s domácí chráněnou dílnou SOLITERA, šití pro nás prvních plátěných pytlíků. (15. IV.)
    • První velký příslib pěstění obilí příští rok (oves, ječmen, žito, špalda, jednozrnka a dvouzrnka) od Miroslava Šrutka z Benešova u Kamnice nad Lipou. (25. IV.) Dodatečně dopisuji: zjištění zásadního problému s nedostatkem loupaček v ČR. Úplná absence malých. Tato akce se neuskutečnila.
    • Na tlaky zvenčí začínáme velkého dumání nad zřízení sítě filiálek Opobchodu po republice, vymýšlení výhodných oboustraných podmínek, zlogičťování zásobování filiálek z jejich okolí. Tím i podpora místních pěstitelů a tím i vytýčení hlavy a paty celého Opobchodu. (V.)
    • Zakoupení"do foroty" dalších dvou bakelitových váh ze 60. let, značky Zbrojovka.
    • Zařazení do sortimentu delikátní kakaové boby z Čokobanky ve špičkové poctivé  kvalitě (jako vše). (VII. )
    • Dolaďování s velmi vstřícnou firmou Čokobonbon ustálený tvar sladností pro náš bezobalový obchod. Pravděpodobně malé placičky vzor "hostie" nebo větší placičky na "střepy". (VII. )
    • Zařazení do sortimentu cizrny, kešú a nesířených hrozinek. (X. )
    • K nápadu filiálek se připojuje nápad s "chráněným" OPOBCHODEM a k tomu na povrch opět po letech vyplouvá velký plán s novými souvislostmi: DÍLO (SAD/OPOBCHOD). Koho by zajímalo více, ozvěte se, hledají se mecenášci, spojenci a nadšenci. (X.)    
    2013 
    • Vykrášlení Opobchodu, jak designem, tak i funkcemi. Díky Jakube, Vungu a Hubo. (I.)
    • Vytvoření série nových krásných razítek s neméně krásnými držátky od Jirky Lžičky Králíka z Prachatic. (II. )

    • Vytvoření a spuštění již z Oponešic plněného Oporádia, v první fázi naplněno 24 hodinovým pásmem hudby ku poslechu, nakupování, plování i tanci. (II.)
    • Zařazení do sortimentu ovsa. (II.)
    • Rozpohybování virtuélního krámku za pomoci Motýla přání a švába. Díky, Vungu a Hubo. (III.)
    • Ukončena spolupráce se Soliterou a započata nová na výrobě plátěných tašek s o.s. Český západ.
    • Zařazení třtinové sušené šťávy. (III.)
    • Otevření první externí Opospíže, v Podolí u Brna. (15. III.)
    • K dřívější  Basmati Long přibíráme Basmati Extra Long 1121. (12. VIII.)
    • Zařazeny sušené plody (jablka a hrušky) z roubené sušárny, kde se topí dřevem v Bílých Karpatech. Taková sušárna by mohla stát u každé vesnice. Sláva cca 3x. (XI.)
    • První vlašské ořechy od dobrých lidí od Miroslavi. (XI.)
    2014
    • Zařazení českých olejů do krámku - slunečnicový, řepkový a dýňový. (I.)
    • Další vykrášlení a doladění virtuélního Opobchodu, díky, mládenci. (I.)
    • Zařazení soli nerafinované mořské. (II.)
    • Spuštění druhé náplně Oporádia, 50 hodin hudby k plavání i k práci. (II.)
    • Započato s přetavbou maštalí v krám v Oponešicích doma (VI.)
    • Zařazení kešú v BIO RAW kvalitě. Zvýšení pozornosti na sušení a podílu ruční práce u jednotlivých produktů. (VIII.)
    • Sjednocení počtovného do 30 kg za 100 Kč. Každý další balík v jedné zakázce je o 20 Kč levnější. (X.)
    • Další vlaštovky ručně zpomalených potravin. Mák ručně tříděný. Limitovaná edice. (XI.)

    2015
    • Zařazení španělské rýže Calasparra (II.)
    • Vyřazení rýže Basmati 1121 ze sortimentu. (III.)
    • Zařazení 3 poctivých čokolád z Jordi´s placky "hostie". (IV.)
    • Zařazení čokolády 100% na váhu Fr. Pralus. (V.)
    • Dostavení krámku hliněnokamenného + skladu doma v Oponešicích  ejchuchu. (IX.)
    • Zařazení OPOMLSEK. První vlaštovky kokosky a špaldové čokohrudky od Zdenky Kollárikové. (XI.)
    • Vyřazení všech italských octů z nabídky a zařazen zatím jeden český kombuchový. (XII.)
    • Díky "chybě" čokoládníků od Fr. Praluse, zařazena jeho 75% delikátní čokoláda prozatím do podpultovek. Časem vyrazí i výše na pult, a to na střídačku z různých zemí. (XII.)

    2016
    • Zařazen sezam černý, samozřejmě v BIO kvalitě. (I.)
    • Zařazena rýže Basmati nebroušená v BIO kvalitě. (II.)
    • Díky postrku zákazníků vyřazen olej italský olivový a zařazeny dva řecké z malých farem v Bijo kvalitě, delikátních chutí a ve skvělé ceně - 280 Kč/kg. Dováží nám je dva cestovatelské páry. (III.)
    • Zařazen kuskus z nebroušené pšenice v Bio kvalitě. To Bio sem píšu naposled, jiné zboží (nebo ještě lépe Bijo) už přidávat nebudeme. (III.)
    • Vyvěšení tibetské vlajky v našem krámě. (III.)
    • Další závan pravěku, pšenice dvouzrnka v té nejlepší kvalitě. Samozřejmě ČR/BIO. (V.)
    • Suchý Cidre 99 francouzského štýlu, skvělé nejen letní osvěžení. (VII.)
    • Pro nás tištěné, dle designu Jakuba Požára, pro nás šité a plněné, konečně celoplátěné tašky s rýží Basmati 2 kg a 5 kg. Nikde u nás ve virtuálu nenajdete fotografii obalu, to je záměr, ale dá se objednat. (VII.)
    • Začínáme s pravidelným lisováním lněného oleje na objednávku, z pro nás vypěstované odrůdy Libra. Toto lisování bude probíhat vždy jednou za 3 měsíce. ( IX.)
    • Jablečné české octy. Jeden 2% z jablek celých a druhý 5% z moštu. (X.)
    • Zavedeny kroupy ječné v té nejlepší kvalitě. (XI.)
    • Španělské hrozinky odrůdy Muškát, fíky a mandle, vše v Bijo kvalitě netuctové. (XI.)
    • Přibrána do party Lída z Brtve, na pomoc se sháněním dodavatelů. (XI.)
    • Vydána poslední ručně psaná faktura. (XII.)
    • Zakoupení bekalitového miminka, váha Zbrojovka (50. leta) s váživostí do 1 kg na 4 přepnutí. (XII.)

    2017
    • Pořízení tiskárny a konec analogovému účetnictví. (I.)
    • Novinka a velká radost z pravěku nejhlubšího - pšenice jednozrnka, Samozřejmě ČR/BIO.(I.)
    • Zařazen mák bílý a společně s modrým a kmínem jej nyní bereme od drobného zemědělce. (III.)
    • Těstoviny od Pasta Danila. (IV.)
    • Kešů vyřazujeme konvenční a nabízíme už jen BIO + RAW. (IV.)
    • Hrách žlutý loupaný český BIO (IV.)
    • Zařazujeme z opravdu jistého zdroje z Ugandy čerstvě pražené arašídy a nefermetované kakové boby. (VI.)

    Žádné komentáře:

    Okomentovat