10. prosince 2011

Historie Opobchodu - asi tam není uplně všechno, ale přes to...

2009
  • Registrace domény panpekar.cz.  (3. VII.)
  • Registrace živnostenského listu na uplně všechno možné. (9. IX.)
  • Vytvoření grafického návrhu na razítka ručně tuší na tvrdý papír Janem Lörinczem - linorytcem z Nedašova a následné jejich vyhotovení v gumě. (XII.)
2010
  • První nákup 250 kg rýže od firmy Qureshi z Prahy. (8. III.)
  • První naše vystavená faktura na 30 kg rýže do třebíčské zdravé výživy Modrá vlnka. (28. III.)
  • První kamarádsko-rýžové cesty vytěžovací. Tj. majlová nabídka psaná -> výlet + návštěva + zavezení rýže dle potřeby. (V.)
  • Začátek přemýšlení nad obchodem, vymýšlení základních kamenů filosofie možného bezobalového obchodu. Vymyšlení pojmu bezobalový. V této době při zadání slova bezobalový do vyhledávače, na vás vyskočí pouze Koprníček bezobalný. (IX.)
  • Vytvoření nabídky v PDFku s hlinopatlací výtvarnicí Lídou Temelovou z Moravy.  V té době, jak je vidno, ještě nejasný název, ale jasná filosofie!  Podklad nafocený papír. (X.-XII.)

  • Hledání tvůrce internetových stránek. (X.-XII.)
  • První spolupráce s kamarádkami Mýdlárnou u dvou koček, zahájen prodej jejich mýdel. (XI.)
První obal na mýdla, domácí výroba z krabice od medovníku
2011
  • Zařazena do sortimentu sušená rajčata, mandle a dýňová semínka, vše samozřejmě v BIO kvalitě. (I.)
  • Úvahy okolo zrušení BIO značky v našem krámku a zavedení označování věcí „neBIO” - hledání přesnější této značky bez negace. Prozatím slepá ulička. (I.)
  • Příslib výtvarníka Jakuba Požára z Třebíče, že spolu vyvineme a on výtvarně zpracuje krámek internetový, programátorskou práci obstará Vladislav Vung Unger z Chomutova. (I.)
První skica z dílny Agnes Požárové (roč. 2003)

           
První skica z dílny Jakuba Požára (roč.1974)
  • Vytvoření loga, nápisu, nových razítek a vůbec grafického designu Opobchodu - Jakub Požár. (IV.)
  • První objednávka papírových sáčků na potraviny (sáčky lepené, z pohledu roku 2016 absoloutně nevhodné na sypané suroviny) do Opobchodu z f. Litobal z Mor. Budějovic, a to hned ve čtyřech velikostech. (27. IV.)
  • Zařazena do sortimentu unikátní a vyhlášená Bambova sůl - originál od Bamby! (IV.) 
  • První naše trhy pořádané Ekocentrem Sluňákov, jež se uskutečnily v Olomouci. Velké voči - dovezeno 400 kg, z toho 100 Kg rýže prodáno, i tak velký úspěch. (1. V.)
    Na fotografii příručí sl. Zi. s čerstvě jí nakresleným logem Opobchodu
    na žehlicí prkno po mojí prababičce z Oponešic. Váha Berkel byla na tyto trhy zapůjčena.
    • Zakoupení v rychlosti a z nouze první váhy vínově červené, stejného vzezření, jak je na fotografii výše, neidentifikovatelné značky, asi Berkel. Na inzerát za 1.000 Kč. (18. V.)
    • Zařazeny do sortimentu kuskus a sušená rajčata v oleji. (20. VII.)
    • Zařazena do sortimentu rýže Basmati tmavá (opět od f. Qureshi) a rozhodnutí prodávat ji levněji než bílou! Zásadní okamžik v Opobchodě, leč v budoucnu nereálné. (VIII.)
    • Zakoupení druhé váhy z šedesátých let zn. Zbrojovka Brno s jedním váhovým ramenem a s možností pomocí přepínacích páček vážit až do 10 kg! Poctivý bakelit, krásně chodí, váží přesně, velmi těžká, překrásná,  zakoupena za 2.300 Kč na inzerát z Brna. (VIII.)
    • Hledání pěstitelů fazolí a obilí (dvouzrnky a jednozrnky) na příští rok. (VIII.-...)
    • Založení Lexikonu Opobchodu (blogu - zázemí budoucího krámku) a Papekárny, tím pádem i konec používání nabídkového PDF, jež jsme rozesílali po všech mejlech. (5. IX.) 
    • Přestáváme řešit BIO, i když ho nehaníme, hledáme hlavně KVALITU!!!!! (X.)
    • Zařazeny do sortimentu červená pšenice a dýňová semínka. (28. X.)
    • Zařazení do sortimentu pohanky a jáhel. (31. X.)
    • Úvahy o vytvoření či zakoupení  vkusného závěsného vozítka (na jízdy závazní i nákupní - pojízdný Opobchod) za naše žluté Škoda 1000 MB, stran jeho nepřetěžování. (X.)
    • První opravdu velká naše objednávka rýže, jež jsme dojednávali osobně s charizmatickým majitelem f. Qureshi - Mohammadem Nauman Qureshi. (26. X.)
    • Úvahy o přestavbě domečku v Oponešicích na Opobchod a postavení slaměno-hliněného domku na bydlení opodál.  (XI.) Poznámka v r. 2020 - neuskutečněno.
    • Odladění kódu/zkrácení o 1/3 (pro internetový Opobchod) v Bratislavě velkým flashovým guruem Peterem Hubou. (konec XI.)
    • Registrování domény opobchod.cz. (9. XII.) 
    • Velký krok v dotvoření filosofie Opobchodu kupředu.V rámci bezobalovosti začínáme logicky přičítat u každého balení do našeho papírového sáčku symbolickou 1 Kč. (15. XII.)
    • Zařazeny do sortimentu hrách a žito. (16.XII.)
    • Vychází upoutávka v místním obrozeneckém reklamním oběžníku Jarmark na otevření internetového Opobchodu. (19. XII.) Dodatečně doplňujeme - první a skoro i poslední reklama.
    • Po větším než malém úsilí spuštěn internetový bezobalový OPOBCHOD! - díky, Hubo, Vungu, Jakube! (24. XII.)

    2012
    • Zařazena do sortimentu konopná semínka. (8. I.) 
    • Zařazeny do sortimentu: sezam bílý, lískové ořechy, slunečnicová semínka a lněná semínka. (20. I.)
    • Zařazeny do sortimentu český kmín,  káva FairTrade z Mamacoffee, mlýnky LODOS,  víno černorybízové, velmi zajímavý a kvalitní kvasnicový koncentrát (jsme, v tuto chvíli, jeho výhradní dovozci z němec!) a klikva velkoplodá slazená jablečným koncentrátem. (20. II.)
    • Zakoupení závěsného vozíku KEMPÍK. (12. III.)
    • Zařazeny do sortimentu Sladnosti -> slado"čokoládové" zlomky od firmy Čokobonbon a bulgur. (15. III.)
    • Zásadní zlom v Opobchodě - noví papíroví pytlíci! Pevnější, se skládaným dnem, no prostě skvělé. Prozatím z Polské lidově demokratické republiky, ale dál bádáme nad českými výrobci. (1. IV.)
    • Navázání spolupráce s domácí chráněnou dílnou SOLITERA, šití pro nás prvních plátěných pytlíků. (15. IV.)
    • První velký příslib pěstění obilí příští rok (oves, ječmen, žito, špalda, jednozrnka a dvouzrnka) od Miroslava Šrutka z Benešova u Kamnice nad Lipou. (25. IV.) Dodatečně dopisuji: zjištění zásadního problému s nedostatkem loupaček v ČR. Úplná absence malých. Tato akce se neuskutečnila (2018).
    • Na tlaky zvenčí začínáme velkého dumání nad zřízení sítě filiálek Opobchodu po republice, vymýšlení výhodných oboustraných podmínek, zlogičťování zásobování filiálek z jejich okolí. Tím i podpora místních pěstitelů a tím i vytýčení hlavy a paty celého Opobchodu. (V.)
    • Zakoupení "do foroty" dalších dvou bakelitových váh ze 60. let, značky Zbrojovka.
    • Zařazení do sortimentu delikátní kakaové boby z Čokobanky ve špičkové poctivé  kvalitě (jako vše). (VII. )
    • Dolaďování s velmi vstřícnou firmou Čokobonbon ustálený tvar sladností pro náš bezobalový obchod. Pravděpodobně malé placičky vzor "hostie" nebo větší placičky na "střepy". (VII. )
    • Zařazení do sortimentu cizrny, kešú a nesířených hrozinek. (X. )
    • K nápadu filiálek se připojuje nápad s "chráněným" OPOBCHODEM a k tomu na povrch opět po letech vyplouvá velký plán s novými souvislostmi: DÍLO (SAD/OPOBCHOD). Koho by zajímalo více, ozvěte se, hledají se mecenášci, spojenci a nadšenci. (X.)    

    2013 
    • Vykrášlení Opobchodu, jak designem, tak i funkcemi. Díky Jakube, Vungu a Hubo. (I.)
    • Vytvoření série nových krásných razítek s neméně krásnými držátky od Jirky Lžičky Králíka z Prachatic. (II. )

    • Vytvoření a spuštění již z Oponešic plněného Oporádia, v první fázi naplněno 24 hodinovým pásmem hudby ku poslechu, nakupování, plování i tanci. (II.)
    • Zařazení do sortimentu ovsa. (II.)
    • Rozpohybování virtuélního krámku za pomoci Motýla přání a švába. Díky, Vungu a Hubo. (III.)
    • Ukončena spolupráce se Soliterou a započata nová na výrobě plátěných tašek s o.s. Český západ.
    • Zařazení třtinové sušené šťávy. (III.)
    • Otevření první externí Opospíže, v Podolí u Brna. (15. III.)
    • K dřívější  Basmati Long přibíráme na nějaký čas i Basmati Extra Long 1121. (12. VIII.)
    • Zařazeny sušené plody (jablka a hrušky) z roubené sušárny, kde se topí dřevem v Bílých Karpatech. Taková sušárna by mohla stát u každé vesnice. Sláva cca 3x. (XI.)
    • První vlašské ořechy od dobrých lidí od Miroslavi. (XI.)

    2014
    • Zařazení českých olejů do krámku - slunečnicový, řepkový a dýňový od Radka Bartoše. (I.)
    • Další vykrášlení a doladění virtuélního Opobchodu, díky, mládenci. (I.)
    • Zařazení soli nerafinované mořské. (II.)
    • Spuštění druhé náplně Oporádia, 50 hodin hudby k plavání i k práci. (II.)
    • Započato s přetavbou maštalí v krám v Oponešicích doma (VI.)
    • Zařazení kešú v BIO RAW kvalitě. Zvýšení pozornosti na sušení a podílu ruční práce u jednotlivých produktů. (VIII.)
    • Další vlaštovky ručně zpomalených potravin. Mák ručně tříděný. Limitovaná edice. (XI.)

    2015
    • Zařazení španělské rýže Calasparra (II.)
    • Vyřazení rýže Basmati 1121 ze sortimentu. (III.)
    • Zařazení 3 poctivých čokolád z Jordi´s placky "hostie". (IV.)
    • Zařazení čokolády 100% na váhu Fr. Pralus. (V.)
    • Dostavení krámku hliněnokamenného + skladu doma v Oponešicích ejchuchu. (IX.)
    • Zařazení OPOMLSEK. První vlaštovky kokosky a špaldové čokohrudky od Zdenky Kollárikové. (XI.)
    • Vyřazení všech italských octů z nabídky a zařazen zatím jeden český kombuchový. (XII.)
    • Díky "chybě" čokoládníků od Fr. Praluse, zařazena jeho 75% delikátní čokoláda prozatím do podpultovek. Časem vyrazí i výše na pult. (XII.)

    2016
    • Zařazen sezam černý, samozřejmě v BIO kvalitě. (I.)
    • Zařazena rýže Basmati nebroušená v BIO kvalitě. (II.)
    • Díky postrku zákazníků vyřazen olej italský olivový a zařazeny dva jednodruhové řecké z malých farem v Bijo kvalitě, delikátních chutí a ve skvělé ceně. (III.)
    • Zařazen kuskus z nebroušené pšenice v Bio kvalitě. To Bio sem píšu naposled, jiné zboží (nebo ještě lépe Bijo) už přidávat nebudeme. (III.)
    • Vyvěšení tibetské vlajky v našem krámě. (III.)
    • Další závan pravěku, pšenice dvouzrnka v té nejlepší kvalitě. Samozřejmě ČR. (V.)
    • Suchý Cidre 99 francouzského štýlu, skvělé nejen letní osvěžení. (VII.)
    • Pro nás tištěné, dle designu Jakuba Požára, pro nás šité a plněné, konečně celoplátěné tašky s rýží Basmati 2 kg a 5 kg. Nikde u nás ve virtuálu nenajdete fotografii obalu, to je záměr, ale dá se objednat. (VII.)
    • Začínáme s pravidelným lisováním lněného oleje na objednávku, z pro nás vypěstované odrůdy Libra. Toto lisování bude probíhat vždy jednou za 1/4 roku. ( IX.)
    • Jablečné české octy. Jeden 2% z jablek celých a druhý 5% z moštu. (X.)
    • Zavedeny kroupy ječné v té nejlepší kvalitě. (XI.)
    • Španělské hrozinky odrůdy Muškát, fíky a mandle, vše v Bijo kvalitě netuctové. (XI.)
    • Přibrána do party Lída z Brtve, na pomoc se sháněním dodavatelů a pro komunikaci v jiných jazycích. (XI.)
    • Vydána poslední ručně psaná faktura. (XII.)
    • Zakoupení bekalitového miminka, váha Zbrojovka (50. leta) s váživostí do 1 kg na 4 přepnutí. (XII.)
    • Virtuální PF http://panpekar.cz/xmas2016/.

    2017
    • Pořízení tiskárny a konec analogovému účetnictví v našem krámě. (I.)
    • Novinka a velká radost z pravěku nejhlubšího - pšenice jednozrnka, Samozřejmě ČR.(I.)
    • Zařazen mák bílý a společně s modrým a kmínem jej nyní bereme od drobného zemědělce. (III.)
    • Těstoviny od Pasta Danila. (IV.)
    • Kešů vyřazujeme konvenční a nabízíme už jen BIO + RAW. (IV.)
    • Hrách žlutý loupaný český (IV.)
    • Zařazujeme z opravdu jistého zdroje z Ugandy čerstvě pražené arašídy a nefermentované kakaové boby. (VI.)
    • SOUKROMÉ: Kočárek leto 2017 - fotky
    • Quinoa červená (IX. )
    • První společná objednávka u pana kokosáka aliaz Dr. Goerg. Zvažujeme, jestli tuto koloniální delikatesu zařadit (kvalita nemá v ČR obdoby) do krámu na stálo, či zůstat u hravého a sportovního způsobu společného objednáváního. (XI.)
    • Zimní, nejen ptačí dobrota - slunečnice pásková neloupaná v Bijo kvalitě zařazena pod pult. (XII.)

    2018
    • Našli jsme českého dodavatele papírových pytlíků dvouvrstvých, sláva. S tím je spojeno navýšení ceny obalu 2 Kč/ks. (III.)
    • Zařazeny byly datle sušené s peckou odrůdy Medjoul z Pákistánu. (V.)
    • SOUKROMÉ: Rozmávávání aut (Zeno a Živa) - gif.
    • Krámek, sklad i dům kupecký vyplaven velkou vodou z polí, ve skladu 1 metr vody a v škoda přesahující 250 tisíc Kč jen na zboží, samozřejmě bez pojištění. Díky i velké podpoře od zákazníků, přátel a příbuzných vybráno na obnovu a energie při sušení asi 150 tisíc Kč. Krámek přestěhován do provizoria zapůjčeného od obce. Velké díky všem. (1. VI.)
    • Návrat krámku a skladu do vysušeného a snad i lépe již zabezpečených původních prostor. Velmi náročné leto. (12. X.)

    2019
    • Od začátku roku je už finálně jasné, že končí Flash, tj. rozhraní v kterém běží současný Opobchod a bude potřeba začít zase znovu a neví se jak. Velká rozhodování trvají až do konce leta, kdy je odmávnuto překlopení do nové, viditelné, podoby tj. přeprogramování do Html 5. V toto chvíli, když píšu tento příspěvek ještě není úplně jasné, jak to všechno dopadne. Držení palců bude na místě.( I.)
    • Zařazujeme, zatím jen pod pult, ale časem i výš delikátní Kávolády od Fr. Praluse. (IV.)
    • SOUKROMÉ: Kočárek leto 2019 - foto.
    • SOUKROMÉ: Tabook říjen 2019 - foto.
    • Čokoládové placky, prozatím 51% s kozím mlékem, nám začíná vyrábět Tomáš Lampíř v Třebíči. (X.)
    • Podána žádost na obci ve věci opatření proti další možné vodě z polí, posbíráno 20 podpisů po vsi. Je to jakýsi manuál co a jak obstarat, od návrhu po realizaci. Jsem zvědav, jestli nezůstane pouze u slibů. (X.)
    • Měníme mýdla od dvou koček za ty z malého a rodinného Mýdlovaru Almqvist. Nabízíme nenápadně i jejich mycí sadu. (XI.)

    2020
    • Kávolády od Fr. Praluse a víno višňové z Peregu odpodpultováváme, takže ho najdete už normálně v krámě.(I.)
    • Zařazujeme do běžného prodeje jedlou sodu bicarbonu (I.) 
    • Spuštění nového krámku (první fáze)v HTML5 na https://opobchod.cz/. Současně ještě běží a žije funkčně i starý Flash krám. Díky Vungu, díky Jakube. (1. III.)
    • Nasazujeme a necháme šít ochranné já-roušky - koronaviris. (13. III.)
    • První fazole Bango z Ukrajiny. (IV.)
    • Pískavice řecké seno a čerstvě loupaná konopná semínka. (VIII.)
    • Zařazujeme mezi stálý sortiment kokosové výrobky Dr. Goerge, doteď byly na objednávku 4 x ročně. (IX.)
    • Zajímáme se o renesanční prostor na náměstí v Jemnici a kupujeme už i kulečník. První vize Kupectví a Posečkávárna. Chráněné místo a jakási zpomalovna... gramofon... blues... kávovina .....káva atd. Uvidíme, prostor je města, snažím se prosadit generálku před pronájmem, ale moc se na to netváří. (III. - IX.)
    • Zařazujeme ječmen ozimý na osivo (na zelený ječmen) a slzovku obecnou. (X.)

    2021
    • Zařazujeme ovesné vločky čerstvé, jupí. (IV.)
    • Ukončení výdejního místa v Podolí v Brně. (V.)
    • V Jemnici se něco začíná dít, že by oprava? (XII.)


    2022
    • Zařazeny pistácie neloupané a solené mořskou solí a na jarní očistec citronku v BIOdynamické kvalitě! (II.)
    • Konec domácího krámku a začátek nové doby na nové adrese: nám. Svobody 36, Jemnice. Pomalý růst, intenzivní vývoj bez zastavení virtuálního. Nový upgrade OPOBCHOD - kupectví & posečkávárna, tentokrát  již opravdu na živo! (VIII.)
    • A je to tu. první fáze zvaná POOTEVŘENO se uskuteční od 1. XII. 2022. !!!

    2023
    • Tak to byl takový kalup, že jsem sem nic nestihl dopsat. Živý kupecký krám žije a doplňujeme zajímavé nápoje a pohoštění. Nápoje některé bereme od Landcraft, soc. podnik Chříč a Bacilly. Sladkosti do ledničky ze soc. podniku Village Woman z Police. Víno z Vinařství Petratur z Blatnice pod Svatým Antonínkem.
    • Nově sójová omáčka z Japonských hor a čočku černou Belugu. V. 2023
    • Mouka z rakouského Raabsu BIO i DEMETR. XI. 2023

    Žádné komentáře:

    Okomentovat