30. ledna 2024

Mouky pšeničné

Naše nabídka pšeničných mouk: 
  • světlá chlebová T 700
  • celozrnná T 1800 - dvouzrnka 

Země původu zrna i mouky: Rakousko /Raabs

Maximální teplota při zpracování:  28 °C

Souvislosti: Tyhle mouky jsou ze zrna v Rakousku vypěstovaném a tamtéž na mouku vymlety v rodinném BIOmlýně v Raabsu. Proč jsme sáhli  do Rakouska? Mlýn je to nejbližší (24 km z Jemnice), ale hlavně je to mlýn s duší a přístupem. Při výrobě - od zrna k balení - je každému dílčímu kroku věnováno max. pozornosti. Mlynářská tradice je v rodině Dykových již po mnoho generací a bude úspěšně pokračovat již 5. generací. Historie tohoto rodinného projektu započala v r. 1881. 


Mouka pšeničná světlá chlebová T 700


Čistota původu
: DEMETER / Biodynamické zemědělství 

Složení: pšenice ozimá

Popelavost / index popele: T 700
(úplně dole pod cenou je vysvětleno co toto číslo znamená a co z něj můžeme vyčíst)

Užití: S touto moukou teprve začínáme, brzy budou první zkušenosti a ohlasy, nicméně už nyní se skvěle osvědčuje při přípravě chleba, placek, bochet, závinů, na bábovky a sušenky. Ze světlejších je to ta tmavší, z tmavých mouk je to ta světlejší. Střádáme zkušenosti zákazníků a -ic a brzy se o nich dozvíte. Každou mouku doporučujeme před použitím prohnat přes síto.

Balení: Požadované množství mouky vám rádi navážíme do našich/vašich papírových nebo plátěných obalů. Nejmenší jedno balení (u všeho obilí a luštěnin v našem krámě) děláme 1 kg.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Doporučujeme skladovat v papírových, plátěných nebo skleněných nádobách.

Cena pro balení do 10 kg: 46 Kč/kg

Cena pro balení nad 10 kg (včetně)44 Kč/kg


--------------------------------------------------------------------------------
Mouka pšeničná celozrnná - dvouzrnka T 1800


Čistota původu
: BIO

Složení: pšenice dvouzrnka - více o ní zde.

Popelavost / index popele: T 1800

Kdo chce jít hlouběji: Jistě už znáte pšenici špaldu. Dvouzrnka je na stupnici stáří odrůdy ještě o fous vejš. Z této byla špalda vyšlechtěna. Více o ní zde https://panpekar.blogspot.com/2016/06/psenice-dvouzrnka.html.

UžitíS touto moukou také teprve začínáme, brzy budou první zkušenosti a ohlasy, nicméně už nyní se skvěle osvědčuje při přípravě chleba, celozrnných placek a tmavých bochet a sušenek. Každou mouku doporučujeme před použitím prohnat přes síto.

Balení: Požadované množství mouky vám rádi navážíme do našich/vašich papírových nebo plátěných obalů. Nejmenší jedno balení (u všeho obilí a luštěnin v našem krámě) děláme 1 kg.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Doporučujeme skladovat v papírových, plátěných nebo skleněných nádobách.

Cena pro balení do 10 kg: 59 Kč/kg

Cena pro balení nad 10 kg (včetně)57 Kč/kg

--------------------------------------------------------------------------------
Co znamená ono T u mouky?

My se z něj dozvíme, jestli je mouka spíše z jádra zrna nebo obsahuje i jeho obal. Čím nižší je číslo, tím je to mouka více ze středu zrna. Číslo u písmene T udává tisícinásobek obsahu popele v hmotnostních procentech, který zůstane po spálení této mouky v laboratorních podmínkách. Tzn. mouka s indexem popele T 700 obsahuje 0,7 % popele.

Pokud má mouka vysokou hodnotu u označení T, bývá zpravidla tmavší a vysokovymletá (obsahuje více povrchových částí zrna). Lepek, který je v ní obsažený, je pekařsky méně kvalitní a také je ho nižší množství, takže bude těsto déle kynout. Výhodou je, že obsahuje vyšší množství některých minerálů a nerozpustné vlákniny než mouka, která má nižší hodnotu u označení T

Mouka s nižší hodnotou u označení T má obvykle světlejší barvu, nižší obsah nerozpustné vlákniny a minerálů, a naopak pšeničná mouka obsahuje více lepku, díky čemuž pak těsto kyne lépe.

Těch faktorů a aspektů je plno, třeba obsah plísní, jejichž obsah se směrem ke středu zrna snižuje.  

Zde takový nástřel, zabarvené mouky máme v nabídce v Opobchodě:

T 400 – Pšeničná výběrová polohrubá
T 430 – Špaldová mouka
T 450 – Pšeničná hrubá
T 512 – Pšeničná pekařská speciál
T 530 – Pšeničná mouka hladká světlá
T 550 – Pšeničná mouka polohrubá světlá
T 650 – Pšeničná mouka hladká polosvětlá – vhodná pro pečení bílého pečiva
T 700 – Pšeničná mouka světlá, chlebová
T 960 – Žitná chlebová a na vedení žitného kvasu

T 1000 – Pšeničná mouka hladká tmavá (chlebová)
T 1050 – Pšeničná mouka chlebová
T 1150 – Chlebová mouka
T 1700 – Žitná celozrnná
T 1800 – Pšeničná celozrnná

Žádné komentáře:

Okomentovat