6. března 2024

Lněná semínka

Aktuální:  3. dubna (středa) 2024 v 17 hodin se u nás v Opobchodě uskuteční přednáška Bjelková Marie, Ing., Ph.D na téma: Len, konopí, ostropestřec- bojovní pomocníci pro zlepšení kvality života. Vstupné 60 Kč.

Požádal jsem o korekce a zásadní přestavbu tohoto příspěvku a nové odborné informace k problematice lnu s ohledem k technice Dr. Johanny Budwigevové, jednu velmi sdílnou vědátorku, badatelku, výzkumnici a šlechtičnu /-telku)) paní inženýrku Marii Bjelkovou, Ph.D. Předem velmi, velmi děkuji, brzy se můžete těšit.

V článku a zejména v dopisu p. Mariana L. z Olomouce je plno zavánějících pravd, polopravd a nepravd. Kupříkladu název "špatné odrůdy" je špatný a další a další a nerad bych tady šířil dezinformace. Takže toto je náš směr, postupně projet nabízené potraviny a dozvědět se o nich co nejvíce.

>>>>>Brzy nová zázračná odhalení.<<<<<<

Nicméně zásadní je, že proklamované a námi nabízené odrůdy Natural (někdy i Libra), které prodáváme, jsou vhodné na podporu léčby (například rakoviny), ale především pro zlepšení kvality života.                

Země původu: ČR / Jižní Čechy

Odrůda:
 Libra

Čistota pěstění: Bijo - konečně známe přímo pěstitele. Samotný len není ničím stříkán, jen těsně po zasetí je užit herbicid, a to 1/4 doporučené dávky proti plevelu.

Max. teplota při zpracování: 40 °C

Klíčivost: dobrá

Souvislosti: Len setý (Linum usitatissimum) pochází z regionu mezi východním Středomořím a Indií a ve velkém se pěstoval již ve starověkém Egyptě. Každý jistě zná, jak užitečná je to rostlina. Stačí vědět o dobré partě čápů, ježečků, pavoučků či mravenečků, a hned máte možnost si nechat spíchnout kupříkladu kalhotky. Nezapomeňte na velké kapsy, bude i spousta semínek bohatých na důležité nenasycené mastné kyseliny.

Kdo chce jít hlouběji: Olej z lněného semínka obsahuje 9 % nasycených mastných kyselin, 18 % kyseliny olejové, 16 % omega-6 a 57 % omega-3!! Tyto vzácné nenasycené mastné kyseliny, které nám chrání srdce a cévy, pomáhají při kožních obtížích, astmatu, migrénách a jsou velmi vhodnou prevencí před vznikem rakoviny.  Více o olejích a důležitosti omega-6 a 3 mastných kyselin se dozvíte tadytadyhle a taky ještě tadydlenc. A nebo třeba tadyk rady paní doktorky Cmurové.
Lněná semínka mají mimo jiné i jednu velmi, v rostlinné říši, ojedinělou schopnost - dokáží na sebe vázat velké množství vody (až osminásobek). Díky tomuto jsou velmi uznávaným prostředkem při zvyšování činnosti střev, odstraňování zácpy a zastavení průjmu. Navíc lněná semínka léčí záněty žaludku, žaludeční vředy a pomáhají při redukčních dietách. Velké ódy jsme zaznamenali také při jeho vlivu na bolesti kloubů, stačí užívat pár lžiček rozdrceného lněného semínka denně třeba po ránu v jogurtu. Prostě kam dopadne, tam léčí nebo preventí.

A ještě hlouběji: „Je dobře známo, že v současné stravě má člověk příliš velký přebytek omega6 nad omega-3 mastnými kyselinami (mnohdy v poměru až 30 : 1), a to podporuje a akceleruje rozvoj zánětlivých onemocnění v těle. Potřebou je tedy zlepšit poměr přijímaných mastných kyselin ve prospěch omega-3 a přiblížit se alespoň k poměru 1:1 či ještě lépe dosáhnout zřejmě optimálního poměru omega-3 : omega-6 = 3 : 1. A to je kamenem úrazu u různých nových odrůd lnu olejného. Staré odrůdy lnu měly standardně hodnoty omega-3 : omega-6 = 3 : 1 (omega3 průměrně 55-65 % celkem z tuků, omega6 průměrně 16 - 20 % celkem z tuků). Jenže ty nebyly v potravinářství moc oblíbené, protože pokud se z nich izoloval olej, rychle žluknul a stával se nechutný k požívání (oxidace omega-3 mastných kyselin). V nedotčeném semínku však k takovým změnám rychle nedochází, a tak když se použije na omega-3 bohatá odrůda, čerstvě se pomele a upeče se z ní pečivo, tak než by došlo k oxidaci, bude už pečivo dávno snězené. Potravinářský průmysl dotlačil šlechtění lnu k vyšlechtění odrůd, které mají velmi nízký obsah omega-3 a vysoký obsah omega-6. Výsledek? Olej je dlouhodobě velmi stabilní, chutný, nežlukne, ale z hlediska podpory rozvoje zánětlivých onemocnění je nezdravý a agresivní! A tak řada lidí, kteří vzhlíží k semínkům lnu (musí být samozřejmě rozemleto) jako k potravnímu doplňku pro zlepšení stavu svého zánětlivého onemocnění, dělá nevědomky přesný opak - své zánětlivé onemocnění ještě více rozdmýchává. Pro srovnání odrůdy lnu s těmito „lepšími potravinářskými" vlastnostmi obsahují omega-3 : omega-6 = 1 : 12 !!! (omega-3 průměrně 2 - 5 % celkem z tuků, omega-6 průměrně 70 - 75 % celkem z tuků), některé odrůdy mají trochu mírnější nepoměr omega-3 : omega-6 = 1 : 1 (omega-3 průměrně 36 % celkem z tuků, omega6 průměrně 41 % celkem z tuků). Dnes se právě v prodejnách zdravé výživy apod. prodávají převážně nové potravinářské odrůdy se stabilní olejovou složkou, ale bez výše uvedených zdravotních výhod, a přitom se nikdy nedovíte, kterou odrůdu kupujete, abyste si mohli správně vybrat. A které odrůdy patří do těch rozdílných skupin podle obsahu omega-3 a omega-6 mastných kyselin?

1. ty dobré omega-3 : omega-6 = 3 : 1, odrůda: Natural, Recital, Baladin, Kaolin, Flanders, Libra ...

2. ty horší omega-3 : omega-6 = 1 : 1, odrůda: Raciol ...

3. ty nejhorší z pohledu zdraví pro zánětlivá onemocnění omega-3 : omega-6 = 1 : 12, odrůda Amon, Jantar, Lola ..."
Zveřejněno ze soukromé korespondence s laskavým svolením autora pana Mariana L. z Olomouce, nekorektorováno autorem.

Příprava a užití:  Nejlépe tepelně neupravená, třeba do jogurtu či tvarohu hlavně jakkoli narušená (podrcená, pomletá, pomixovaná). Namočená do rána vytvoří slizovitou hmotu, která vůbec není dobrá na jazejčku, o to lepší v bříšku. Samozřejmě je můžete dávat i do chleba a do podobných pečiv.

Balení: Požadované množství lněného semínka vám rádi navážíme do našich/vašich papírových nebo plátěných obalů.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Jako všechny olejniny je nejlépe je uzavřít do skla. Ale lze užít i papír či plátno.

Cena pro balení do 5 kg: 68 Kč/kg 

Cena pro balení nad 5 kg (včetně): 65 Kč/kg 

9 komentářů:

  1. Tak to je masakr, s tím lněným semínkem, to jsem vůbec neměla tušáka, že do sebe můžu ládovat něco jako Jantar a zhoršovat si problémy z nevědomosti a s pocitem, jak úžasně si stravou pomáhám k lepšímu životu... Máte povědomí, která semínka jsou asi na trhu nejrozšířenější? Asi si tedy radši objednám u Vás. Neprodáváte také mák bílý? Ráda bych zkusila mléko z bílého máku, z modrého dělávám a nneí špatné, ale bílé je prý na mléko zajímavější, oříšková příchuť. Díky a zdravím! Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den, mák bílý zatím nemáme, ale je to náš směr. díky

      Vymazat
  2. Dobrý den přeju. Mám na Vás otázku k lněnému semínku ... Peču kváskový chléb a přidávám do něj mleté lněné semínko , ale dočetla jsem se , že mleté je vhodné jen k přímé spotřebě. Můžu tedy dávat do těsta celé ? Máte u něj uvedeno -zpracovávat do 40st. Semínka přidávám ve fázi , kdy těsto ještě 2h kyne. Proto přemýšlím , že se za ty 2h semínku šlupka naruší a jestli to krz to žluknutí není taky špatně.
    Dále se chci zeptat na fazole-ty neprodáváte?
    Děkuji.Petra R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den, není dle mého fáze jiná než poslední, kdy semínka do chleba přidat. Určitě budou "funkční" i bez narušení (u chleba). Max teplota 40 st. byla u jeho zpracování, co s níma uděláte vy, je už jen na Vás. Fazole počitám, že by letos měly být moravské. My jiné než naše či okolozemní nebrali.

      Vymazat
    2. Dobry den, pridam sa do diskusie ak mozem. Mlete lnene seminko je najlepsie spotrebovat ihned, totiz velmi rychlo oxiduje. Za dalsie, to pecenie urcite neprospieva omega-3, nicia sa. Nevidim teda ziaden dovod, preco by sa mali takto spotrebovavat semena lanu. Cele semeno je fakt skoda takto pouzivat, ono sa musi rozzut, ak sa nerozzuje, tak z vas vyjde cele, telo ho totiz nedokaze stravit, takze to zo zdravotneho a ani zo ziadneho ineho pohladu nema ziaden zmysel.

      Vymazat
  3. Dobry den,chcela by som si zaobstarat semienka tej dobrej odrody.som zo slovenska,ale mam rodinu v cr.kvoli postovnemu to asi bude lepsie. Vzala by som 2 kg.vopred dakujem.martina

    OdpovědětVymazat
  4. Pokud tady někdo napsal, že omega 3 se tepelnou úpravou ničí, tak jaký by potom mělo smysl jíst kvůli omega 3 hojně doporučované ryby?

    OdpovědětVymazat
  5. Já si dávám lněná i jiná semínka denně :-) . Do jogurtu, čaje, když peču chleba a slunečnicová semínka i jen tak :-) . Je z toho už takový zvyk. Celkově se nestále snažím jíst zdravěji. Mám ještě hodně mezer, ale postupně si vědomosti rozšiřuji a zařizuji to do svého jídelníčku. Není to tak dlouho, co jsem začala užívat taky Krupa Kratom kvůli stresu a přijde mi, že už jsem uvolněnější :-) .

    OdpovědětVymazat