1. července 2020

Pískavice řecké seno


Země původu
: Indie

Další názvy: Methi Seeds, Fenugreek

Čistota původu: neznámá

Maximální teplota při zpracování:  40 °C

Klíčivost: klíčí krásně

Souvislosti: Pískavice řecké seno (Trigonella foenum-graecum) je jednoletka a jedná se o přechod mezi obilninou a pícninou. Nejdříve prý byla užívány dobytkem jako krmivo a někde jsem se dočetl že právě Hippokratés si ji povšiml a hvězda řeckého starověku byla na světě. Název pískavice je prý odvozena od slova pískat, prý kdo ji užívá, ten si píská, ale znáte tyhle legendy, kdo ví, i když na každém šprochu atd.

Kdo chce jít hlouběji: Začnu tím, na co se používá a níže najdete látky, nám známé, které pískavice obsahuje. Je toho opravdu hodně, takže jdeme na to. Takže začneme u trávení, myslím tím podporu dobrého trávení - tzn. proti plynatosti, dobré pH a fungování střev a žaludku, proti pálení žáhy apod. Při bolestech v krku a angíně, i jako kloktadlo. Dále posiluje imunitu a funguje i jako prostředek proti nadměrnému bušení sdrcete, podporuje funkci lymfatického systému, snižuje hladinu krevního cukru, zvyšuje libido a je používána jako životabudič a afrodiziakum. Je velmi účinné při tvorbě mléka, tzn, velmi vhodné pro kojící matky. V Orientu některé mladé ženy pravidelně jedí semeno řeckého sena, aby měly pěkná prsa. Zajímavým oučinkem, který by měla taky mít, je prevence proti chrápání.

Co všechno obsahuje: Pískavice obsahuje velké množství monogalaktanového (nezaměňovat s mimogalaktickým!) slizu, hodnotných bílkovin a oleje. Přítomen je také netoxický alkaloid trigonellin, dusíkatý cholin, malé množství silice, triterpenové saponiny, lecitin, hořčiny, flavonoidy, niacin a stopové prvky. Nověji objevenou látkou je diosgenin, který je důležitý při aplikacích orálních antikoncepčních prostředků s léky, obsahujícími pohlavní hormony. Důležitá je přítomnost metylbetainu kyseliny nikotinové a jejího amidu — vitamínu PP (to není můj vitamín p.P.)

Příprava a užití: Ideální užití je ve formě čaj. Při využití celých semen, je dobré chvíli čaj vařit, pokud je podrtíte, pak stačí zalít. Podrcená semena můžete použít i do směsí koření Rozemletá tvrdá semena slouží i jako koření a lze ji nalézt ve známých směsích curry nebo chutney

Balení: Požadované množství pískavice vám rádi navážíme do našich/vašich papírových nebo plátěných obalů.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Doporučujeme skladovat v temnu a v uzavřené skleněné nádobě.

Cena pro balení do 1 kg: 280 Kč/kg

Cena pro balení nad 1 kg (včetně)270 Kč/kg 

Žádné komentáře:

Okomentovat