1. července 2020

Pískavice řecké seno


Země původu
: Indie

Další názvy: Methi Seeds, Fenugreek

Čistota původu: neznámá

Maximální teplota při zpracování:  40 °C

Klíčivost: klíčí krásně

Souvislosti: Pískavice řecké seno (Trigonella foenum-graecum) je jednoletka a jedná se o přechod mezi obilninou a pícninou. Nejdříve prý byla užívány dobytkem jako krmivo a někde jsem se dočetl že právě Hippokratés si ji povšiml a hvězda řeckého starověku byla na světě. Název pískavice je prý odvozena od slova pískat, prý kdo ji užívá, ten si píská, ale znáte tyhle legendy, kdo ví, i když na každém šprochu atd.

Kdo chce jít hlouběji: Začnu tím, na co se používá a níže najdete látky, nám známé, které pískavice obsahuje. Je toho opravdu hodně, takže jdeme na to. Takže začneme u trávení, myslím tím podporu dobrého trávení - tzn. proti plynatosti, dobré pH a fungování střev a žaludku, proti pálení žáhy apod. Při bolestech v krku a angíně, i jako kloktadlo. Dále posiluje imunitu a funguje i jako prostředek proti nadměrnému bušení sdrcete, podporuje funkci lymfatického systému, snižuje hladinu krevního cukru, zvyšuje libido a je používána jako životabudič a afrodiziakum. Je velmi účinné při tvorbě mléka, tzn. velmi vhodné pro kojící matky. V Orientu některé mladé ženy pravidelně jedí semeno řeckého sena, aby měly pěkná prsa. Zajímavým oučinkem, který by měla taky mít, je prevence proti chrápání. Pokud se juknete na produkty, které si zejména muži po 50 dávají na zvýšení testosteronu, je tam vždy.

Co všechno obsahuje: Pískavice obsahuje velké množství monogalaktanového (nezaměňovat s mimogalaktickým!) slizu, hodnotných bílkovin a oleje. Přítomen je také netoxický alkaloid trigonellin, dusíkatý cholin, malé množství silice, triterpenové saponiny, lecitin, hořčiny, flavonoidy, niacin a stopové prvky. Nověji objevenou látkou je diosgenin, který je důležitý při aplikacích orálních antikoncepčních prostředků s léky, obsahujícími pohlavní hormony. Důležitá je přítomnost metylbetainu kyseliny nikotinové a jejího amidu — vitamínu PP (to není můj vitamín p.P.)

Příprava a užití: Ideální užití je ve formě čaj. Při využití celých semen, je dobré chvíli čaj vařit, pokud je podrtíte, pak stačí zalít. Podrcená semena můžete použít i do směsí koření Rozemletá tvrdá semena slouží i jako koření a lze ji nalézt ve známých směsích curry nebo chutney. Nový objev je klíčení. Pískavice klíčí jako divá a je pak dobře poživatelná. Nemám zatím ozkoušeno, ani zjištěno množství, jedu intuitivně, tak pokud to přežiju, pak napíšu více. Chuti velmi dobré, příjemné.

Balení: Požadované množství pískavice vám rádi navážíme do našich/vašich papírových nebo plátěných obalů.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Doporučujeme skladovat v temnu a v uzavřené skleněné nádobě.

Cena pro balení do 1 kg: 260 Kč/kg

Cena pro balení nad 1 kg (včetně)250 Kč/kg 

Žádné komentáře:

Okomentovat