1. července 2020

Datle s peckou odr. Medjoul


Země původu
: Jordánsko

Odrůda: Medjoul

Čistota původu: Bijo

Maximální teplota při zpracování:  40 °C

Složení: Datle sušené s peckou

Souvislosti: Datle je druh ovoce, které roste na datlovníku pravém (Phoenix dactylifera). Je tomu už nějaký pátek, kdy si první beduíni začali do karavany brát s sebou datle, semínka plivali kolem sebe všude, kam jejich Camelus dromedarius položil svoje nášlapná mozolovitá kopýtka, takže současné světové rozšíření datlí (v teplém pásmu) je pochopitelné. Od Tunisu po Indii velmi rozšířená palma. Námi nabízené datle jsou pěstovány tradičně a udržitelným způsobem. Tyto datle jsou sklízené a tříděné ručně. Jsou pouze lehce sušeny.

Kdo chce jít hlouběji: Jsou bohatým zdrojem železa, vápníku, manganu, mědi, hořčíku a fosforu, bílkovin, minerálů, vlákniny a vitamínů A, B, C a D. Jsou ideálním zdrojem doplnění energie, velmi oceňovány běhovci, koláči i dalšími sportumilci. Díky výzkumníkům a vědcům třeba víme, že i přes svou velkou sladkost nezvyšují hladinu cukru v krvi a pomáhají chránit proti ucpávání tepen (ateroskleróza). Na jihu jsou datle odedávna používány jako účinný uspávací prostředek – obsahují totiž nadprůměrně vysoké množství aminokyselin tryptofanu, který se v těle přeměňuje na spánkový hormon melatonin. Lidoví léčitelé v nomádských zemích doporučují krátce před uložením ke spánku sníst pár sladkých datlí.

Příprava a užití: Můžete je jen tak bez úpravy žvýkat, jde od pecky hezky. Velmi jsou oblíbeny zejména pro svou kombinaci lepivosti a sladkosti pro všelijaké RAW dortíky, deserte a smoothie, nebo jen k proslazení koktejlu či jakékoli volné kuchyňské improvizace.

Balení: Požadované množství datlí vám rádi navážíme do našich/vašich papírových obalů.

Upozornění: Zejména před novou sklizní může být v ovoci obsažený cukr lehce krystalický. Toto nemá vliv na kvalitu.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Doporučujeme skladovat v temnu a v uzavřené skleněné nádobě.

Cena pro balení do 2 kg: 471 Kč/kg

Cena pro balení nad 2 kg (včetně): 466 Kč/kg

1 komentář:

  1. Výborné,nedá se srovnat s těmi, co jsem dosud kupovala v obchodě. Velké, lahodné, prostě super večerní dezert. Iva Konvalinová

    OdpovědětVymazat