18. května 2013

Žito ozimé

Země původu: ČR (Morava)

Odrůda: Dankowskie

Kvalita pěstění: BIO

Max. teplota při zpracování: 40°C

Klíčivost: dobrá

Souvislosti: Žito seté (Secale cereale) bylo pro staré Slovany  typickou plodinou.  Patří společně s pšenicí a ječmenem mezi nejrozšířenější obilniny v našem pásmu. Na rozdíl od ostatních je ale o trochu odolnější, takže snese i pěstování ve vyšších polohách. Žito není opylováno hmyzem, ale větrem.
.
Kdo chce jít hlouběji: Žito je významným zdrojem vitamínů skupiny B a železa. Jeho konzumace působí blahodárně na činnost ledvin a posiluje svaly. Tvrdí se, že lidé, kteří jedí žito, mají velmi odolný imunitní systém, jsou houževnatí, pevní a zdraví.

Příprava a užití: Před přímou konzumaci doporučujeme vědomě žito třeba jen zběžně přebrat na talíři, či na stole. Poté propláchnout a kdo chce může vybrat nevyloupaná zrna, která vyplavou nahoru. A jdeme na vaření.
Dobré a důležité je samotné žito, jako příloha. Vaří se prakticky stejně jako rýže tmavá. Tzn. namočíme ho přes noc, a vaříme do změknutí. Skvělé na nakličování, velmi dobře se hodí ku mletí mouky do chlebů a buchet. Žitný chléb se vyznačuje protiv pšeničnému hutnější konzistencí s menšími póry, výraznější chutí a delší trvanlivostí. Jinak se žita užívá  k výrobě perníků, ku výrobě lihovin (gin, žitná) či opražené namleté jako náhražka kávy. A přátelé pozor! Žitné pivo! Velice doporučujeme vyzkoušet, můžeme i pomoct sehnat.
Podle našich zkušeností je velmi chutný a posilující nápoj z jakéhokoli obilí, děláme ho tak, že nasucho opražené obilí, zalijeme vodou a vaříme tak 15 minut, velmi doporučuje, ta chuť!
Tady recept na žitné koláčky od Věrky Dudmanové.

Balení: Požadované množství žita vám rádi navážíme do našich/vašich papírových nebo plátěných obalů. Nejmenší jedno balení (u všeho obilí a luštěnin v našem krámě) je 1 kg.

Doporučená obezřetnost: Před konzumací, jak je odpradávna dobrým zvykem, doporučujeme si semínka v malé vrstvě a řádně prohlédnout, nikdy nemůžete vědět, kde na vás číhá skála nebo jiná část krajiny. Současně si můžete vědomě užít neuvěřitelných tvarů, struktur a barev, jež pro vás vytvořil Taťka příroda.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Papír, plátno, sklo. Nebo pak po staroklukovsku.

Cena pro balení do 5 kg: 48 Kč/kg 

Cena pro balení nad 5 kg(včetně): 46 Kč/kg 

Žádné komentáře:

Okomentovat