30. října 2019

Kakaové boby fermentované

Země původu: Madagaskar

Odrůda: Criollo

Čistota původu: Bijo

Max. teplota při zpracování: 40 °C

Souvislosti: Tato nepražená semena kakaovníku pravého (Theobroma cacao - v překladu „potrava bohů”) pocházejí od Bertila Åkessona, přesněji řečeno z plantáže Ambolikapiky. Čerstvé kakaové boby v ovocné dužině jsou uloženy v dřevěných kádích. Podle odrůdy v nich kvasí 3 - 8 dnu. U odrůdy Criollo je to cca 3 - 4 dny. Pak jsou boby propláchnuty vodou a sušeny na sluníčku.

K historii: Kucí objevitelé, resp. Hernán Cortéz, i když to byl jistě výpeček, o kterém nestojí se rozepisovati (možná by to vlastně stálo za to), nám krom brambor, tabáčku a kukuřice dovezli také kakao. Kakaové boby znali a uznávali i Toltékové a Aztékové. Kupříkladu na slavnostní tabuli Montezumy II., vládce Aztéků, nebylo jiných nápojů než čokolády, podávané ve zlatých pohárech se zlatou lžičkou. Dochucována chilli a kořením, podávaná čokoláda byla našlehána do lahodné pěny, která se rozpouštěla v ústech. Šlehání probíhalo asi mimo ústa.

Kdo chce jít hlouběji: Kakao obsahuje různých mnoho a ještě více minerálů a vitamínů. Je velkým zdrojem hořčíku a organické síry a také antioxidantů. Jeden z těch antioxidantů se jmenuje epicatechin a je to jeden z nejsilnějších, nejkrásnějších a nejchytřejších známých antioxidantů. Kakaové máslo obsahuje pro tělo dobře vyváženou kombinaci nasycených a nenasycených mastných kyselin a svou kvalitou je nejpodobnější za studena lisovanému olivovému oleji. Kakaové boby jsou i slušně po-vzbuzující a osvědčené antidepresívum. Zhruba 75 g bobu je ekvivalent jedné kávy. Místo kofeinu je v nich theobromin s podobnými oučinky.
Mojí ženě moc pomáhaly v těhotenství při tvrdnutí břicha.

Příprava a užití:  Nejdelikátnější užití je orální, tj. pojídání přímé, které má nejen nakopávací a vitaminózní oučinky (ve velkém u nás nakupují třeba řidiči dálkových auťáků), ale hlavně je malou oslavou chutí.  Rádi bychom, abyste nám vy sami napsali nějaké nápady, na výrobu domácí čokolády či kakaového másla. Zatím jsme zaexperimentovali pouze naložením bobů do medu, což sklízí nejednu domácí ovaci.
První receptura je od známého čokobankéře Petra Veslého. „Čokoládu vyrobíte jednoduše: 3 díly kakaových bobů, 1 díl sladidla (např. třtinové sušené šťávy, či třtinového cukru), všecko strčit do mixéru a rozmixovat na co nejjemněji. To je surová 75% čokoláda. Víc se doma zvládnout nedá - na ty další věci (aby čokoláda byla jemňoučká a aby hezky ztuhla do podoby tabulkové čokolády) už je potřeba docela drahá mašinka. No a ještě do toho můžete přidat smetanu na vaření (cca 13%) a pak máte prima horkou čokoládu na pití.” Zde můžete ochutnat 75% a 100% čokoládu, jakou z těchto bobů dokáže vykouzlit François Pralus. Olga R. z Prahy 10 nám napsala, cituji "Kaká bob 2 dny namočený, oloupaný, v mixéru s rozinkami rozdrcený a lehce kořeněný (např. kardamon a hřebíček) je raw pochoutka nejvyšší jakosti."

Doporučení/upozornění: Doporučujeme boby z tenkého obalu vyloupávat, ale není to nutné. Po sloupnutí horní vrstvičky se vám ukáže bobeček v celé své nádheře (opravdu bobečkoidní). Slupičku lehce sundáte buď mechanicky nebo odcumláním, celý bob včetně přebalu cumláte a cumláte a cumláte, až se slupička rozmočí a lehce ji sundáte. Klidně ji snězte, nezapomínejte na jinde drahocennou vlákninu, nebo z ní můžete (a z rozlámaných bobů) jednoduše uvařit zajímavý nápoj, jako čaj.

Balení: Požadované množství kakaových bobů vám rádi navážíme do našich/vašich papírových nebo plátěných obalů.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Doporučujeme skladovat v temnu a v uzavřené skleněné nádobě.

Cena pro balení do 1 kg: 565 Kč/kg 

Cena pro balení nad 1 kg (včetně): 558 Kč/kg 

6 komentářů:

  1. Dostala jsem pytlik kakaovych bobu jako darek k nakupu - jsou bozi! Diky nim jsem prezila festival co organizujeme az do zdarneho konce :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den lze sehnat i druh porcelana?

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, také jsme vyzkoušeli využití kakaových bobu do medu a nemělo to chybu. Další věc je ta, že se dají například využít klidně i na maso, které do nich obalíte :) Dále musli anebo smothie :) Máte ještě nějaké nápady na využití? Za každou radu děkuji. Mirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je baštím solo natural přímo orálně. Děti dělaj hrubé kakao a do mléka..ale jak píšu, tady se nejvíc baští na přímo.

      Vymazat
  4. Kakaový bobe - Přesně jak píše pan pekař ... naše děti si z toho dělají ještě například horkou čokoládu, ale využití je opravdu veliké ;-)

    OdpovědětVymazat