1. září 2020

Pšenice špalda

Místo původu: ČR

Čistota pěstění: BIO

Odrůda: Tauro

Maximální teplota při zpracování: 35 °C

Klíčivost: většinou dobrá (čím složitější obal, tím víc se pak musí do zrna při loupání bacit, čím více nabacané zrno, tím hůře klíčí)

Souvislosti: Pšenice špalda (Triticum spelta) je druh rozpadavé pšenice.  Byla pěstována v Evropě již před 8000 lety, pěstovali ji Egypťané, Keltové i Germáni. Později ustoupila šlechtěné pšenici, která vykazovala vyšší výnosy. V současnosti je špalda považována za zdravější alternativu šlechtěné pšenice, s vyšším podílem minerálních látek a bílkovin. Vzhledem ke své minimální reakci na hnojení umělými hnojivy, značné odolnosti proti škůdcům, chorobám a nepřízni počasí je vhodnou a často využívanou plodinou v ekologickém (organickém) zemědělství.

Kdo chce jít hlouběji: Sv. Hildegarda z Bingenu kdysi dávno jednou řekla: „Kdyby už člověk nemohl nic jíst a nic mu nepomáhalo, špalda jej postaví na nohy. Špalda je teplá, tučná i sladká.“ Obsahuje vysoký podíl bílkovin (17 %), kvalitní tuk s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin (2,5 %), sacharidy (68 %), minerály (hořčík, vápník, draslík, fosfor, zinek) a vitamíny, především skupiny B. Moderní medicína špaldě připisuje pozitivní účinky na stimulaci imunitního systému. Zároveň je špalda lehce stravitelná a má mnohem nižší toxicitu pro alergické jedince.

Příprava a užití: Před každou přípravou (teda krom mletí a vločkování) doporučujeme vědomě špaldu přebrat na talíři či na stole. Hnedle se vám naskýtá krásná příležitost, pokochat se geniálními tvary, výtvory taťky přírody. Jako všechny obiloviny i špalda vyžaduje namočení před samotným vařením (samozřejmě,  že je můžete ještě před či po uvaření opražit) a následně jako příloha, či rozvařená na kaši. Nebojte se nechat naklíčit, živou přílohou tělo potěšíte. Špadla je velice dobrá a vhodná k přípravě rizota. Samozřejmostí je možnost umlet ze špaldy vysoce hodnotnou mouku k výrobě všech pečených pochoutek.
Vyrábí se z ní kávovina jako zdravá náhražka kávy. Nebudeme daleko od tématu, když přiložíme svoje polínko do ohně. Podle našich zkušeností je velmi chutný a posilující nápoj z jakéhokoli obilí, děláme ho tak, že nasucho opražené obilí zalijeme vodou a vaříme tak 15 minut, velmi doporučujeme, ta chuť!
Ve Švýcarsku se dále používá jako sladová přísada (pivo Dinkel Einsiedler bier). Špaldovou slámu můžeme využít k výrobě došků, či výrobě slamníků na spaní.

Balení: Požadované množství pšenice špaldy vám rádi navážíme do našich/vašich papírových nebo plátěných obalů. Nejmenší jedno balení (u všeho obilí a luštěnin v našem krámě) je 1 kg.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Papír, plátno, sklo.

Cena pro balení do 5 kg: 69 Kč/kg 

Cena pro balení nad 5 kg(včetně): 67 Kč/kg

7 komentářů:

  1. Mouku z této špaldy nevedete?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den, vlevo je sloupec s nabízeným zbožím a nahoře nalevo ABCeník, ale jednoduše řečeno nenabízíme žádné mouky.

      Vymazat
  2. Dobrý den a děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  3. To je super cena.
    Neuvažujete prodávat kukuřici zrno z ČR? Dala bych vám kontakt, ale neznám podmínky.
    Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kukuroza by nás zajímala, ale rádi bychom GMO FREE což je vlastně jen jedna barevná tzv. indiánská. Jen je jí zatím tak málo....ale už se množí díky...

      Vymazat
  4. Dobrý den, nevím, jestli jsem odeslala původní dotaz, tak ještě jednou....jaká pšeničná mouka je prosím vhodná při pečení kváskového žitnopšeničného chleba a z hlediska zdraví, je možné říct, která je "nejzdravější"? Děkuji Babora

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den, z mého pohledu je špalda "zdravější".. jen je kolem plno dalších zásadních faktorů: vedení kvasu, vymletí mouky (resp. index popele), stáří mouky atd... V našem krámě se snažíme mít jen kvalitní obilé, takže dle mého nemůžete šáhnout vedle nikdy.

      Vymazat