12. ledna 2020

Kávoláda /François Pralus


Země původu: Francie

Výrobce: François Pralus

Čistota původu: Bijo. Jak je známo, F. Pralus před lety opustil certifikaci BIO. Za jeho plantáže nejsou jen na Madagaskaru, ale kupuje i odjinud, takže různé země, různé byrokracie. Od počátku se věnuje detailům výroby a surovinám





KÁVOLÁDU NABÍZÍME VE DVOU VERZÍCH:

A/ Noir (černá)

Složení: Brazilská káva 100% arabica,  kakaové máslem, třtinový cukr, sójový lecitin (GMO free).

Obsah kofeinu: 426 mg kofeinu/ 10 dkg kávolády = cca 9 espressa.  Počítám s údajem vybádáným, že jedno malé espresso (ristretto) obsahuje nejčastěji 45 mg kofeinu.

B/ Lait (latté, tj. s mlékem)

Složení: kakaové máslo, sušené kravské mléko, Brazilská káva 100% arabica, třtinový cukr, sójový lecitin (GMO free).

Obsah kofeinu: 155 mg kofeinu / 10 dkg kávolády = cca 3 espressa.


Souvislosti: Je to čokoláda / není to čokoláda /je to kafe / není to kafe. Představte si kávu, kterou se nemůžete polít, ale nikoli šálek kávy, ale hrudku kávy. Kousací záležitost, která vypadá jako čokoláda, ale je to rozpastovaná káva s kakaovým tukem. Originální ochranná známka Fr. Praluse zní: Un carré de café®, při převodu do češtiny už nezní tak pěkně: Čtverec kávy, navíc náš formát sekací je jiný, nepravidelný, tak snad nám tu kávoládu Palacký odpustí.
Díky spolupráci čokolatiéra Françoise Praluse a francouzské gastronomické hvězdy Vincenta Ferniota vám můžeme v krámě nabídnout opravdu velká delikatesu a pro mne osobně velké překvapení.

Užití: Jelikož kávoláda je hotový výrobek, už není nutno před její konzumací cokoli dělat, jen se naladit ááá otevřít pusu. Jinak ji samozřejmě můžete použít, tam kde čokoládu, tj. na polevu, do krému, drobky na zmrzlinu či kaši, na později, ke kávě (to je tuplovaný kafe) aj.

Ke způsobu dělení ZA STUDENA doporučujeme před dělením nechat aklimatizovat v pokojové teplotě:
- prkénko větší nebo něco podobného ideální s okraji
- nůž krátký pevný a špičatý (jak na mačkání česneku) nebo velmi vhodné a adekvátní je dlátko.
Poté stačí jedna rána a máme zde zlom s minimem drtě (která teda taky není špatná třeba hnedle do těch kaší, či přímo do obličeje).
Nebo v obalu, třeba pytlíku papírovém, ji rozbít na drť, nebo za pomocí struhadla nastrouhat.
Varianta ZA TEPLA je způsob, kdy dáte čokoládu někde poblíž zdroji tepla, nikoli přímo na něj na  dobu min 20 min. Pak jí uříznete nožíkem jako máslíčko. Nebo ukousnete lehoulínko, či lejete tam kam chcete.

Balení: Tuto čokoládu máme v 1kg tabulkách (viz obě fotky), které pro vás dle přáná sekáme dlátkem.

Nabízený firmát: kuvertury pro cukráře, 22 x 17 x 2,5 cm = 1 kg. Nebojte, nalámeme ji dle přání.

Uskladnění a upozornění: Uchovejte nejlépe ve skle bez přístupu vzduchu (v papíru od nás také není problém, jen pozor na vlhko), ve stabilní nižší teplotě a ve tmě. Pokud ji rychle nesníte, tak je dost možné, že se vám sice nezkazí, ale že vám ji sní někdo jiný.

Cena pro balení do 1 kg: 1.234 Kč/kg + 1 Kč každý papírový obal

Cena pro balení nad 1 kg (včetně): 1.187 Kč/kg + 1 Kč každý papírový obal

Žádné komentáře:

Okomentovat