12. ledna 2020

Kávoláda /François Pralus

Země původu
: Francie

Výrobce: François Pralus

Čistota původu: Bijo. Jak je známo, F. Pralus před lety opustil certifikaci BIO. Jeho plantáže nejsou jen na Madagaskaru, ale kupuje i odjinud, takže různé země, různé byrokracie. Od počátku se věnuje detailům výroby a surovinám.

KÁVOLÁDU NABÍZÍME VE DVOU VERZÍCH:

Noir (černá)

Složení: Brazilská káva 100% arabica,  kakaové máslo, třtinový cukr, sójový lecitin (GMO free).

Obsah kofeinu: 426 mg kofeinu / 10 dkg kávolády = cca 9 espress.  Počítám s údajem vybádáným, že jedno malé espresso (ristretto) obsahuje nejčastěji 45 mg kofeinu.

Cena pro balení do 1 kg: 1.306 Kč/kg

Cena pro balení nad 1 kg (včetně): 1.300 Kč/kg 
--------------------------------------------------
Lait (latté, tj. s mlékem)

Složení: kakaové máslo, sušené kravské mléko, brazilská káva 100% arabica, třtinový cukr, sójový lecitin (GMO free).

Obsah kofeinu: 155 mg kofeinu / 10 dkg kávolády = cca 3 espressa.

Souvislosti: Je to čokoláda / není to čokoláda / je to kafe / není to kafe. Představte si kávu, kterou se nemůžete polít, ale nikoli šálek kávy, ale hrudku kávy. Kousací záležitost, která vypadá jako čokoláda, ale je to rozpastovaná káva s kakaovým tukem. Originální ochranná známka Fr. Praluse zní: Un carré de café®, při převodu do češtiny už nezní tak pěkně: Čtverec kávy. Náš formát sekací je jiný, nepravidelný, tak snad nám tu kávoládu Palacký odpustí.
Díky spolupráci čokolatiéra Françoise Praluse a francouzské gastronomické hvězdy Vincenta Ferniota vám můžeme v krámě nabídnout opravdu velkou delikatesu a pro mne osobně velké překvapení.

Užití: Jelikož kávoláda je hotový výrobek, už není nutno před její konzumací cokoli dělat, jen se naladit ááá otevřít pusu. Jinak ji samozřejmě můžete použít tam, kde čokoládu, tj. na polevu, do krému, drobky na zmrzlinu či kaši, na později, ke kávě (což je tuplovaný kafe) aj.

Ke způsobu dělení ZA STUDENA doporučujeme před dělením nechat aklimatizovat v pokojové teplotě:
- prkénko větší nebo něco podobného, ideální s okraji
- nůž krátký pevný a špičatý (jak na mačkání česneku) nebo velmi vhodné a adekvátní je dlátko.
Poté stačí jedna rána a máme zde zlom s minimem drtě (která teda taky není špatná třeba hnedle do těch kaší, či přímo do obličeje).
Nebo v obalu, třeba pytlíku papírovém, ji rozbít na drť, nebo za pomocí struhadla nastrouhat.
Varianta ZA TEPLA je způsob, kdy dáte čokoládu někde poblíž zdroji tepla, nikoli přímo na něj, na  dobu min. 20 minut. Pak ji uříznete nožíkem jako máslíčko. Nebo ukousnete lehoulínko, či lejete tam, kam chcete.

Balení: Tuto čokoládu máme v 1kg tabulkách (viz obě fotky), které pro vás dle přání sekáme dlátkem.

Nabízený formát: Kuvertury nejen pro cukráře, 22 x 17 x 2,5 cm = 1 kg. Nebojte, nalámeme ji dle přání.

Uskladnění a upozornění: Uchovejte nejlépe ve skle bez přístupu vzduchu (v papíru od nás také není problém, jen pozor na vlhko), ve stabilní nižší teplotě a ve tmě. Pokud ji rychle nesníte, tak je dost možné, že se vám sice nezkazí, ale že vám ji sní někdo jiný.

Cena pro balení do 1 kg: 1.366 Kč/kg 

Cena pro balení nad 1 kg (včetně): 1.352 Kč/kg 

1 komentář:

  1. Ta brazilská káva teda vypadá hodně zajímavě. To možná taky vyzkouším. Už delší dobu si říkám, že se musím podívat po nějaké kvalitní kávě, kterou budu mít fakt jen pro výjimečné příležitosti, ale zároveň to nebude káva z kapsle nebo prostě klasické instantní. :-) Takže asi tak. Rád si na své kávičce pochutnám. :-)

    OdpovědětVymazat