21. dubna 2019

Káva Honduras, Fuerza La Labor

Pražírna: https://www.fair-bio.cz/

Země původu: Honduras

Čistota původu: BIO a Fair Trade (česky spravedlivý obchod - více tady)

Odrůdy: Pacas, Catuai, Icatu, Pacamara, Caturra, Lempira & Ihcafe 90, byly zpracovány promytou metodou.

Souvislosti: Plod kávovníku (Coffea arabica) obsahuje mimo jiné alkaloid kofein, který povzbuzuje srdeční činnost, ale nejenom pro jeho povzbuzující účinky se káva pije.

Kdo chce vědět více: Celkem osm pěstitelek se v roce 2007 rozhodlo založit kávové družstvo AMPROCAL, nyní už vyváží certifikovanou kávu do celého světa. Nejenom, že je družstvo z velké většiny řízeno ženami, vlastní také svoji pražičku kávy. Šikovný holky.

Káva se pěstuje v okolí města La Labor v nadmořské výšce 1470 m n.m. U této kávy je zdůrazněn komunitní duch a kvalita jejím jménem „Fuerza La Labor“, což můžeme volně přeložit jako „síla lidu“.

Sdružení je součástí družstva COCAFELOL, které sdružuje více jak 300 členů s průměrnou velikostí políček 10 ha. Družstvo produkuje vlastní přírodní hnojiva, která později svým členům prodává za přibližně 1,5 dolaru za pytel namísto 50 dolarů z místního trhu. Pěstitelé tak šetří peníze i přírodu.

Odsud jde, pardon, samozřejmě, že je přepraveno, kávové zrno do ČR do Kostelce nad Labem, kde funguje družstevní sociální podnik, který zaměstnává znevýhodněné lidi a praží fairtradovou bio kávu. Fair & Bio, družstvo. Prosazují ekonomickou, sociální a ekologickou udržitelnost. Takže Fair Trade na třetí, jen tak dál a houšť.

Kdo by chtěl vysvětlit chuť: Sladké aroma mandarinek a v chuti mléčná čokoláda či melasa.

Stupeň pražení kávy: středně tmavé

Příprava a užití: Tato komunitní káva z oblasti Ocotepeque je pražena středně pro přípravu pákového espressa, nebo ve french pressu, tj. chrchlavý kafe. Při přípravě v espressu se držte následujícího návodu, aby pro vás káva byla ideálně vyvážená a neměla nepříjemnou kyselinku, či naopak štiplavou hořkost, méně než štípaná pusa. Espresso by mělo mít objem 30 ml (+/- 5 ml) a délka extrakce (čas, za který proteče voda přes espresso páku) by měla být mezi 23 až 33 sekundami, pod stálým tlakem 9 barů.

Balení všech káv: Požadované množství kávy vám rádi navážíme do našich/vašich pevnějších papírových, nejlépe však skleněných obalů. Při posílání poštou si můžete být jisti, že kávu zabalíme do papírového sáčku (přebalíme kvalitními novinami) ten den, kdy balíček odchází, tudíž bude takto zabalena max. 3 dny. Což je jisté, že neuškodí jejím vlastnostem.

Uskladnění: Uchovejte nejlépe ve skle bez přístupu vzduchu, v chladu a ve tmě, ale hlavně ve stabilní teplotě. Pokud rádi uskladňujete kávu v chladničce, pak by ji nikdy neměla opouštět na delší dobu, hrozí kondenzace vlhkosti.

Cena pro balení do 1 kg: 880 Kč/kg + 2 Kč každý papírový obal

Cena pro balení nad 1 kg (včetně): 870 Kč/kg + 2 Kč každý papírový obal

Pro počtáře: Je zajímavé, že při takovéto ceně vyjde jedna 7g káva na 6 Kč!

Žádné komentáře:

Okomentovat