Odrůda: Basmati
Čistota původu: neznámá.
I když kolegové Pákistánci tvrdí, že u nich jsou umělá hnojiva moc drahá a navíc by se jejich užitím pokazila chuť rýže. Až to uvidíme na vlastní oka, uvěříme.
Maximální teplota při zpracování: 40 °C
Skvělý dárek pro každou příležitost, zejména větší balení doporučujeme k oslavám velkých životních momentů, jako jsou: kulaté či hranaté narozeniny, svatby, rozvody, porození, početí, kanonizace, dokončení stavby bioplynové stanice aj.
- V Opo vaříme rýži, jak nás pákistánci naučili, jednoduše. Napíšu sem recept na dvě porce. Dva hrnky vody nalejeme do hrnce s pokličkou (nejlépe litinového) a dáme na plotnu. Jeden hrnek rýže propláchneme a po dobu, než zavře voda v kastrolku ji necháme namočenou. Jakmile jsme (no my, spíše oheň) přivedli vodu k varu, rýži přes prsty scedíme a nasypeme do vařící vody. Necháme vařit a jak pod pokličkou už není vidět nad rýží voda, šupneme ji do peřiny. Tam vydrží čekat i více jak hodinu na konzumaci.
- Před vařením Basmati důkladně propláchneme a můžeme nechat odstát cca 10-30 minut ve studené vodě, v které pak rýži budeme i vařit. Na 1 díl rýže přijde cca 1 a 1/2 - 2 dílu vody. Pod pokličkou přivedeme rýži k varu, po té teplotu stáhneme na minimum a čekáme, dokud se voda nevyvaří (cca 8 min). Poté vše necháme "dojít" několik minut v peřině, či pod dekou.
- Rýže se před vařením propláchne a pak se usuší a praží a následně vaří. Při této variantě je potřeba méně vody. Cca 1 : 1.
Velmi vhodná jako delikatesní přílohovina k masům i zelenině. Skvělá i na sladko - nákypy, kaše atd. Velmi doporučujeme samotnou Basmati jako hlavní chod vařenou kupříkladu s několika sušenými rajčaty nebo jen třeba s jedním vlašským ořechem. Klidný vánek radostných chutí.
Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Papír, plátno, sklo.
Balení: Originál baleno v plátěných taškách s naším potiskem (design Jakub Požár) a zipem. Nabízíme velikosti 2 a 5 kg.
Cena za 2 kg balení: 212 Kč/ks
Cena za 5 kg balení při odběru do 4 ks: 494 Kč/ks
Cena za 5 kg balení při odběru nad 4 ks (včetně): 488 Kč/ks
Mňam, mňam a třikrát mňam! Jen se po ní zaprášilo...
OdpovědětVymazatNejlepší rýže, co se dá koupit.
OdpovědětVymazatZkusila jsem dvě varianty úpravy basmati rýže
OdpovědětVymazat1. na tuku zesklovatíme cibulku, přihodíme propláchnutou (třeba i spařenou) rýži, 1 a 1/2 dílu osolené vody a vaříme téměř do vyvaření, pak šup s ní do peřiny/deky
2. na tuku chvilku smažíme opranou rýži, pak k ní přidáme cibuli se zapíchanými hřebíčky, zalijeme vodou a protože se nyní kvůli cibuli nedá promíchávat, obalíme pokličku do utěrky a hrnec zcela zavřeme. Utěrka způsobí, že voda se vypaří, ale obsah hrnce se nepřipálí. Je to fígl z Kuchařky naší vesnice :-) Šikovným kuchtíkům se samozřejmě může podařit i tuhle rýži připálit, mně se však povedla a díky nemíchání obsahu byla dokonale sypká a zrnka neporušená.
Zkusili jsme doporučovanou libůstku - tuto basmati se sušenými rajčaty...tolik rýže najednou jsme dlouho nesnědli :-) K vařící se rýži kromě nadrobno krájených suš. rajčat jsme přihodili ještě trošku řasy arame, pro vizuální efekt :-). Výborné!
OdpovědětVymazat