26. března 2016

Kuskus z broušené pšenice

Země původu:
Itálie

Čistota původu: BIO

Složení: semolina z broušené tvrdé pšenice, voda.

Další běžné názvy: bílý.

Souvislosti: Pochází odněkud ze severu Afriky. Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z tvrdé pšenice. Ruční výroba kuskusu představuje v Africe skoro rituál, jednou za čas se sejdou všechny ženy z rodiny a stráví celé odpoledne mícháním obilovin. Pak je zalijí slanou vodou a následně drtí, suší a prosévají tak dlouho, až vyčlení kuskusová zrna. Drobné žluté kuličky se pak vaří v páře nad hrncem. Tradiční výroba kuskusu je náročná, tudíž přicházíme my s nabídkou na koupi kuskusu už užmoulaného, jistě ne tedy  v dlaních afrických matek, ale uvnitř nějaké precizní italské mašinky. Je velice výživný, lehce stravitelný, obsahuje vlákninu a spoustu cenných látek, které se nacházejí v obilovinách.

Příprava a užití: Nejdříve do kuskusu vmícháme trochu  nejlépe olivového oleje. Poté jej s vařící vodou nebo vývarem smícháme v poměru 1 : 2 a  necháme 5-7 min odpočinout pod pokličkou. Pak dobře promícháme vařečkou a můžeme zjemnit chuť trochou másla. Pro jednoduchost:  množství vody je asi 1 až 1,5 násobek množství kuskusu, tudíž poměr je podobný jak u rýže bílé.
Výborný je jako příloha k zeleninovým i jiným jídlům, do salátů či na sladko. Skvělý je též jako hlavní jídlo doplněný třeba rajčaty nebo na styl východních jídel se vším možným.

Balení: Kuskus je balen originál v 25 kg papírových krabicích. Pokud budete požadovat jiné množství,  rádi vám jej navážíme do našich/vašich papírových nebo plátěných obalů. Nejmenší jedno balení (u všeho obilí a luštěnin v našem krámě) je 1 kg.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Papír, plátno, sklo.

Cena pro balení do 5 kg: 60 Kč/kg 

Cena pro balení nad 5 kg (včetně): 58 Kč/kg 

Žádné komentáře:

Okomentovat