11. dubna 2013

Čočka jedlá

Momentálně nabízíme čtyři druhy čočky, více najdete níže.

Maximální teplota při zpracování: 40 °C

Souvislosti:  Máme tu plod čočky jedlé (Lens culinaris), až by se dalo napsat lentilku. Pochází z Přední Asie a lidé už ji na obživu pěstují od neolitu.

Kdo chce jít hlouběji: Čočka je velmi výživná, obsahuje bílkoviny a škroby, ale zároveň v ní nenajdeme tuk. Má v sobě vápník, fosfor (rozumně, nebojte, nebudete v noci svítit), železo (velmi kvalitní zdroj tohoto minerálu, možno zkusit magnetem) a také vitamíny A, B, C a E (no skoro celou abecedu).  Kromě železa naší krvi velmi prospívá i kyselina listová, kterou v čočce najdeme též. Ta má navíc blahodárný vliv i na náš nervový systém. Čočkovou vlákninu zase oceníme za její práci při údržbě střev a redukci tuků. Pravidelným používáním luštěnin předejdete nadýmání a vaše tělo si zvykne na lepší využití látek v luštěninách obsažených.

Příprava a užití: Čočka je velmi vhodná je do polévek, salátů a zejména jako příloha či hlavní jídlo. Jako všechna taková semínka je dobré ji nejdříve namočit, ideál na 2-3 hodiny, je poté lépe, lehčeji a cele uvařená. Pokud ji budete vařit bez namáčení hnedle po propláchnutí, můžete počítat s nějakými 25 minutami. Tahle krásná semínka jsou klíčivá (krom červené), tzn. že dusit, vařit a přímo do salátů dávat můžete je i naklíčená. Vynikají nejenom svojí jemně kořeněnou chutí, ale i výtvarným projevem. Po uvaření si stále zachovávají svoji tvář a nevytváří kašovitou hmotu. Snadno se nabírají na vidličku a jsou příjemně pevná na skus. Mezi námi, naklíčená je škoda je vařit, že? 

Balení: Požadované množství čučky vám rádi navážíme do našich/vašich papírových nebo plátěných obalů. Nejmenší jedno balení (u všeho obilí a luštěnin v našem krámě) je 1 kg.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Doporučujeme skladovat v papírových, plátěných nebo skleněných nádobách.

--------------------------------------------------------------------

Čočka červená půlená


Země původu:
 Turecko

Kvalita pěstění: neznámá

Souvislosti: Tato čočka je loupaná, tudíž není tak jisté její klíčení (polovina, ale klíčí)) ale zase ji mohou kojící mamky (mimi už od 9. měsíce) a uprděnci, páč nenadýmá toliko jako jiné luštěniny. Trpíte-li po čočce, nebo luštěninách vůbec nadýmáním, vařte je s přísadami, které tuto funkci zmírňují -majoránkou, saturejkou, kmínem, bazalkou či fenyklem. Také je dobré ji jíst pravidelně, tělo si zvykne a méně prdlavé.

Příprava a užití: Její příprava je zcela jednoduchá, odpadá namáčení jako u běžné čočky. Stačí ji jen opláchnout, vložit do vody a přivést k varu. Za 10 - 15 minut je hotová, těsně před dovařením ji osolte. Hodí se do polévek (tam se dá opravdu hodit), na omáčky kupříkladu se sýrem domácím a rýží. Skvělá na pomazánky, zde stačí rozvařit a pomixovat s máslem a osmahlou cibulkou.

Cena pro balení do 5 kg: 64 Kč/kg 

Cena pro balení nad 5 kg (včetně): 62 Kč/kg 
---------------------------------------------------------------------

Čočka černá Beluga

Země původu: Turecko

Kvalita pěstění: neznámá

Klíčivost: výborná

Souvislosti: O téhle čočce se povidá, že není třeba ji namáčet. Určitě namočením nic nezkazíte, ale fakt to jde i bez toho. Jemná a křehká chuť.

Cena pro balení do 5 kg: 87 Kč/kg 

Cena pro balení nad 5 kg (včetně): 85 Kč/kg 




---------------------------------------------------------------------

Čočka zelená celá


Země
 původu: Turecko

Čistota pěstění: BIO

Klíčivost: výborná

Cena pro balení do 5 kg: 135 Kč/kg 

Cena pro balení nad 5 kg (včetně): 132 Kč/kg 









----------------------------------------------------------------

Čočka zelená francouzská celá


Země
 původu: Francie

Čistota pěstění: neznámá

Klíčivost: výborná

Cena pro balení do 5 kg: 108 Kč/kg 


Cena pro balení nad 5 kg (včetně): 105 Kč/kg 











Žádné komentáře:

Okomentovat