
Čerstvost produktu: Jelikož se jedná o pražené zboží, dbáme maximálně na čerstvost. Průměrně se dá napsat, že je nabízíme max. do 2-3 měsíců po upražení. Nakupujeme menší množství, aby jste si pochutnali na co nejčerstvějších, ty jsou totiž nejlepčejší.
Složení: pražené arašídy, mořská sůl.
Souvislosti: Arašídy jsou plody/semena podzemnice olejná (Arachis hypogaea), luštěniny, které dozrávají pod zemí v luskách. Pochází z jižní Ameriky, kde byla domestikována a vyšlechtěna už před asi šesti tisíci lety.
Po oplození žlutých květů začne intenzivně růst stopka, nesoucí na konci oplozený semeník, který se zavrtává (pozor slovy ZAVRTÁVÁ!) 3–6 cm hluboko do půdy, kde se vyvine lusk, obsahující 1–7 semen, obalených červenofialovým osemením. To jsou věci viďte?!Složení: pražené arašídy, mořská sůl.
Souvislosti: Arašídy jsou plody/semena podzemnice olejná (Arachis hypogaea), luštěniny, které dozrávají pod zemí v luskách. Pochází z jižní Ameriky, kde byla domestikována a vyšlechtěna už před asi šesti tisíci lety.
Souvislosti se vznikem: Naše arašídy pocházejí z východní a jižní části Ugandy, v hlavní sezóně zejména z oblasti Soroti a Gulu, velice horkého regionu obklopeného jezery. V období nízké sezóny se arašídy nejčastěji dováží z centrálních částí Ugandy, jako je okolí Masaky. Tyto arašídy nejsou masově zemědělsky pěstovanou plodinou, ale získáváme je spíše z menších rodinných farem a zahrad. Jsou 100% organické, nejsou nijak chemicky ošetřované.
Než se arašídy vypražují, prochází několika procesy. Vyloupané arašídy jsou namočeny v horké, osolené vodě po dobu cca pěti minut, potom se cca 15 minut vysouší. Vysouší se proto, aby se zabránilo ztrátě fialové slupky při procesu pražení. Po vysušení se arašídy umístí do nádoby, která je označována jako „zdrojová pánev“. Pánev se potom přesune na kamínka s dřevěným uhlím. Arašídy se osolí a jsou poté praženy po dobu 3 hodin za neustálého prohazování. Na naše vyslovené přání jsou pouze velmi jemně soleny mořskou solí. Míchat se musí opravdu svědomitě, aby nedošlo k jejich připálení. Když je dokončený proces pražení, arašídy se přesunou do ručně vyráběného pevného košíku z banánových vláken, který se zakryje a arašídy se zchladí. Takto, téměř neprodyšně, se arašídy chladí po dobu asi dvou hodin a tím se docílí toho, aby neabsorbovaly vlhkost (košík propustí vzduch ven, ale ne dovnitř). Touto „domácí“ metodou přípravy se dá naráz vyrobit pouze 1,5 kg arašídů, celý proces se poté opakuje. Arašídy pro nás praží malý ugandský živnostník, který se pražením arašídů zabývá posledních cca 20 let. Je již pomalu v důchodu a pražení arašídů se věnuje opravdu s láskou. Jelikož je výroba arašídů jeho jedinou činností, má za roky praxe vytříbené dodavatele plodiny a každému ořechu věnuje náležitou pozornost. Svého byznysu si cení a ručí za kvalitu svého výrobku. Pražené arašídy jsou dodávané absolutně čerstvé, nikde se neuskladňují, po doručení do hlavního města Kampaly putují rovnou na letiště a do 30 hodin poté jsou doručeny do České republiky.
Příprava a užití: Orální užití je max. efektivní, takhle jak jsou, nebo i po převaření, ale na to je těchhle snad i škoda.
Balení: Požadované množství arašídů vám rádi navážíme do našich/vašich papírových či recyklovaných plastových obalů.
Uskladnění: Uchovávejte v extra suchu, chladu a klidu. Jako všechny olejniny je nejlépe ji uzavřít do skla. Tohle zboží jak je solené, takže určo do skla, jinak si to vezme sůl z okolí, než řeknete Š V E C. A kdyby, tak na chvíli šup s nimi do pece.
Žádné komentáře:
Okomentovat