14. března 2016

Olivový olej Extra panenský

Země původu:
Španělsko

Čistota původuBijo

Maximální teplota při zpracování: 40 °C

Složení: Extra panenský olivový olej z odrůdy Arbequina

Acidita: 0,14 %

Souvislosti: Tento je olej získaný z oliv - plodů olivovníku evropského (Olea europaea), lisovaných za studena Extra Virgin. Jeho výjimečná chuť je zásluhou nejenom pečlivého výběru oliv, ale i výhradně mechanickými postupy při lisování. .

Kdo chce jít hlouběji: Za studena lisovaný olivový olej obsahuje přibližně 80 % nenasycených mastných kyselin. Nejvýznamnější z nich je kyselina olejová, která patří do kategorie omega-9 kyselin a díky níž vydrží olej déle uskladněný než třeba slunečnicový. Z 12-15 % jsou v oleji zastoupené nasycené tuky a velmi malé množství volných mastných kyselin, které jsou určujícím znakem kvality olivových olejů. Když budeme bádavější, najdeme zde také lecitin a široké spektrum vitamínů, minerálů a fytochemických látek. Je prokázáno, že pravidelná konzumace nenasycených mastných kyselin omezuje vznik srdečně-cévních chorob, často se hovoří i o prevenci před nádorovými nemocemi a člověk je déle Jirka.  Kromě toho, že neobsahuje žádný cholesterol, mohou navíc omega-9 mastné kyseliny zajímavě snižovat hladinu LDL cholesterolu. Významný obsah antioxidantů (nejvíce vitamín E) současně podporuje účinky mastných kyselin, vitalitu. Pravidelné užívání olivového oleje posiluje játra a zlepšuje vylučování škodlivých látek, zvyšuje citlivost na inzulín, a tím pomáhá buňkám lépe získávat energii z cukrů.

Užití: Pro běžné kuchyňské použití, např. do salátů, těstovin, k namáčení chleba - velmi dobrá a užitečná snídaně. Z oleje si můžete vyrobit olej ochucený, tzn. naložit do něj třeba bazalku, česnek či koření dle chuti. Extra panenský olivový olej se přepaluje (kouřový bod) mezi teplotami 190-210 °C (např. slunečnicový olej panenský 120  °C a máslo 150 °C), proto se nebojte jej používat i pro teplou kuchyni. Samozřejmé další skvostné užití je vnější. Hodí se na zánětlivé stavy pokožky, popraskanou a suchou kůži, bércové vředy, ekzémy, vlasové zábaly, velmi vhodný pro malé děti (i batolata), ošetřuje, regeneruje a prokrvuje.

Balení: Olivový olej je balený v 0,5l skleněných láhvích a ve 2l plechových kanystrech.

Uskladnění: Dlouhodobě skladujte na tmavém a chladném místě. Pokud je delší dobu v teplotě nižší než 10 °C, zakalí se a ztuhne, což ovšem není na úkor kvality oleje, ale naopak důkaz o jeho kvalitě.

Cena: 255 Kč/0,5l skleněné balení
Cena: 939 Kč/2l plechové balení

Žádné komentáře:

Okomentovat