13. ledna 2020

Soda jedlá bicarbona

Varování na začátku: Jedlou sodu bicarbonu prodáváme apriori jako úklidovou chemii. Nabízíme ji samozřejmě v potravinářské kvalitě. Nicméně je na každém, aby zvážil její vnitřní užívání, popř. se poradil se svým oblíbeným odborníkem. Díky, váš p.P. z Opo 

Země původu: Německo

Výrobce: Solvay

Čistota původu: neznámá

Složení: Soda jedlá bicarbona  - potravinářská kvalita. Neobsahuje jako antispékavou úpravu hliník a jeho soli.
Poznámka k hliníku: Mezi náma lidmama, ona žádná jedlá soda neobsahuje hliník - viz vzorec, tato pověra zřejmě má původ ve špatném překladu z angličtiny, kdy byla soda zaměněna za prášek do pečiva, který může obsahovat některé vysokoteplotní kyselé soli, které hliník obsahují (E521 síran sodno-hlinitý, E541 fosforečnan sodno-hlinitý, E523 síran amonnohlinitý).

Další názvy: NaHCO3, sodná sůl kyseliny uhličité, zažívací soda, Natrium bicarbonicum, hydrogenuhličitan sodný.

Souvislosti: S ohledem k překyselení celé naší planety jsme zařadili do prodeje zásadu v podobě jedlé sody. My ji nabízíme zejména jako pomocníka v kuchyni a v koupelce.
Soda bicarbona je také časem ověřená metoda, jak ‚uspíšit‘ obnovení hladiny hydrogenuhličitanu (bikarbonátu) v těle na normální hodnotu. Hydrogenuhličitan je iont, který je zodpovědný za alkaličnost, tedy nezbytnou zásaditost našeho organismu. Neutralizuje a odvádí kyselý odpad, který tělo produkuje.
Kolem 45 let věku však začíná v našem organismu znatelný pokles tohoto iontu, což je vlastní příčinou stárnutí (nikoli důsledkem) a nástupu mnoha degenerativních onemocnění.
Všechny buňky v našem těle potřebují pro svou optimální funkci správně vyvážené pH. Jestliže je tělo příliš kyselé, nebo moc zásadité, tento stav tlumí některé chemické reakce včetně aktivity enzymů nebo i obnovu a reprodukci buněk. Je-li naše pH příliš nízké, znamená to, že je náš organismus překyselený, což vede k buněčné degeneraci, která ve svém důsledku přivodí vážné zdravotní problémy!“ podotýká doktor Mark Sircus, který vystudoval Institut tradiční medicíny v Santa Fe, Novoanglickou školu tradiční medicíny v Bostonu a zabývá se přírodní alopatickou medicínou.
„Prakticky všechny degenerativní choroby včetně rakoviny, srdečních nemocí, artritidy, osteoporózy, ledvinových či žlučníkových kamenů i kupříkladu zubního kazu jsou spojeny s přemírou kyselosti organismu,“ upozorňuje Martin Sircus.
Jedním z hlavních důvodů překyselení organismu je nadměrná konzumace bílkovin – v důsledku jejich štěpení vznikají silné kyseliny, které nabourávají acidobazickou rovnováhu (v těle se hromadí stále více kyselých odpadních produktů).

Vyskytuje se soda bicarbona v přírodě nebo jak je vyráběna? Znáte nebo je možno vydedukovat dopad její výroby/těžby na krajinu?  A zde je odpověď Jana Fialy z firmy FICHEMA:
Soda bicarbona se může vyskytovat sama v přírodě za podmínky, že je někde sediment trony, který se rozpouští, jinak bývá vázaná s uhličitanem sodným v troně. Nicméně trona se v Evropě vyskytuje jen málo, v nedostatečném množství pro průmysl, proto se jedlá soda vyrábí ze sody, která se vyrábí Solvayovým způsobem. Tj. z chloridu sodného a uhličitanu amonného. Uhličitan amonný se vyrábí z chloridu amonného, síranu amonného a křídy. 
Amonné soli se vyrábějí z čpavku a kyseliny sírové a chlorovodíkové. Čpavek se vyrábí slučováním vodíku a dusíku, kyselina sírová rozpuštěním síry ve vodě, nebo při odsiřování elektráren. Kyselina chlorovodíková je většinou odpadní produkt z různých výrob, jako např. výroby hydroxidu sodného.
Tedy pokud bychom chtěli sodu vyráběnou z trony, tak by to znamenalo dovézt tronu např. z Turecka. Uhlíkové stopy takových převozů jsou mnohem větší než vlastní výroba, využívající často odpadní látky z jiných výrob. Všeobecně platí, pokud je nastavená vysoká efektivita, že pokud se něco ve vyspělé zemi vyrobí levně, pak to má menší uhlíkovou stopu než stejný materiál vyrobený v zaostalejších zemích za podobnou cenu.
Chemická výroba často je méně drastická pro přírodu než těžba. Při těžbě vznikají mimo jiné odpady - jelikož surovina nebývá čistá, které se vracejí pod zem, nebo se musí složitěji likvidovat.
Jednoznačná odpověď tedy na Vaší otázku neexistuje, ale dle mého názoru, při znalosti efektivit dnešních chemických výrob ve vyspělých zemích, je lepší syntetická výroba než dovážet surovinu několik tisíc km. Nehledě na to, těžby v zemích, jako je Keňa, jsou často pro přírodu zkáza."


Užití (nejdříve heslovitě, níže některé body podrobněji):
  1. Čistící prostředek při úklidu. Nejlépe v kombinaci s vroucí vodou a třeba i citronem - nádobí, odpady (i jako písek na nádobí - čajové konvice), na mytí podlahy aj. 
  2. Lázeň z 5 l vody a 3 PL sody je vhodná proti plísni na nohou. 
  3. Absorbuje pachy a vlhkost v ledničce i z bot, čistí hrnce, kávovary, sporáky (odstraňuje mastnotu).
  4. Na pečení, do buchet, muffinů a podobných, namísto prášku do pečiva. 
  5. Surovina k výrobě šumivých nápojů (např. soda a citron).
  6. Prostředek prevence překyselení organismu.
  7. Prostředek k odkyselení organismu.
  8. A plno dalších - např. do vany na uklidnění spálené pokožky od slunce, proti svědění bodnutí komárem, k čištění neekologického ovoce aj.
add. 1. Na nádobí je opravdu velký pomocník. Zejména doporučujeme zaexperimentovat v kombinaci s citronkou (či kys. citronovou) nebo octem. V malém množství vyšumí a kašičkou už pak vydrhnete všechno a krásně. Odpad vyčistíte jednoduše: do dřezu nasypete sodu a nalejete ohřátý ocet.

add. 4. Pokud v receptu používáte jedlou sodu, musí být alespoň jedna ze surovin acidní. Nejčastěji je to při pečení podmáslí, hnědý cukr, jogurt, citronová šťáva, ocet, vinný kámen (cream of tartar), melasa, jablečné pyré, kakaový prášek (ne holandské kakao) nebo třeba med. Acidní surovina reaguje na jedlou sodu a to má za následek, že těsto nabyde na objemu.
Jedlá soda má silný účinek. Je asi třikrát až čtyřikrát silnější než prášek do pečiva. Na druhou stranu to ale neznamená, že čím víc jedlé sody, tím vám těsto více vyskočí. V receptu bývá uvedeno množství, které stačí k reakci s acidní surovinou, nebo bude nutný experiment. Pokud byste jí dali moc, zůstane vám v těstu a muffiny, na které jste se tak těšili, můžou mít kovovou nebo mýdlovou chuť. Obecně platí, že na 125–150 g mouky stačí asi 1/4 čajové lžičky jedlé sody.
add. 5. a 6. Soda bicarbona má dle doktora Sircuse více možností využití. Pokud začneme těmi zdravotními, používá se samozřejmě v první řadě při již zmíněném odkyselení těla k harmonizaci pH – s tím souvisí též ošetření ústní dutiny, kde příznivě mění pH, a tím potírá přemnožení bakterií a tvorbu plísní, je nápomocná při bolesti v krku, přináší úlevu od pálení žáhy a nachází své místo v boji s radiací, těžkými kovy a chemickými jedy.
Doporučená dávka pro vnitřní užití je podle autora knihy Jedlá soda jedna osmina čajové lžičky na 2,5 dl vody se čtvrtkou citronu (pro vyvážení sodíku draslíkem), přičemž příjem sody za 24 hodin by neměl překročit 1 a půl až 2 lžičky! Každopádně prostředkem pro bezpečné užívání je sledování svého pH pomocí indikačního papírku.
Soda má schopnost ovlivnit zásaditost v těle v rozmezí několika dní. Sodu nechte zcela rozpustit, teprve poté ji vypijte! Užívání by nemělo trvat déle než 2 týdny, nicméně po minimálně týdenní přestávce je možné kúru několikrát zopakovat. Sodu nepřijímejte bezprostředně po jídle, respektive pokud jste snědli velké množství jídla nebo vypili velké množství nápojů. Může dojít ke zdravotním problémům.

Testování pH: Indikační papírky na testování pH lze zakoupit například v lékárnách.
Test pomocí slin: pH zdravého člověka se pohybuje v mírně alkalickém pásmu 7,1 až 7,5. Pásmo od 6,5 je mírně kyselé až po hodnotu 4,5, která už označuje silně kyselé prostředí. Test v každém případě provádějte nejméně dvě hodiny po jídle.
Test moči: pohybuje-li se pH moči mezi hodnotami 6,5 ráno a 7,5 večer, fungujete ve zdravém pásmu.

Zdroje, z kterých jsem čerpal při vytváření textu:  Dr. Mark Sircus: Jedlá soda - unikátní přírodní léčba.

Balení: Požadované množství jedlé sody vám rádi navážíme do vašich či našich papírových obalů.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu a klidu. Doporučujeme skladovat v hermeticky uzavřené skleněné nebo plechové nádobě.

Upozornění na konci: Nikdy nepožívejte jedlou sodu bez předešlého úplného rozpuštění ve vodě a nikdy bezprostředně po jídle! Doporučujeme s jedlou sodou pracovat velmi obezřetně. O detailní léčbě doporučujeme se poradit se svým drogistou či babičkou farmakořenářkou. Aplikování jedlé sody se vylučuje u některých chorob: u chronické plicní choroby, srdečního onemocnění a dalších. Poraďte se s lékařem, zejména máte-li jakékoli chronické onemocnění a užíváte pravidelně nějaké medikamenty (pozor zejména na diuretika, antacida, tetracyklinová antibiotika, ketokonazol, mecamylamin, methenamin a další).

Cena pro balení do 3 kg: 58 Kč/kg 

Cena pro balení nad 3 kg (včetně): 55 Kč/kg 

1 komentář:

  1. Ocet a sodu jsme taky hodně dlouho používali. Ale pak jsme objevili lavon a jejich čisticí prostředky. A za mě osobně je to teda ultimátní kombo, které čistí prakticky samo. Navíc to příjemně voní. Což bylo u octa a sody poměrně velký problém, protože manžel pach octa nesnáší. Takže jsem uklízela jen když nebyl doma a pak honem větrala. ;-)

    OdpovědětVymazat