22. října 2020

Fíky sušené

Místo původu: Španělsko (Malaga)

Čistota původu: Bijo

Maximální teplota při zpracování: 40 °C

Složení: Fíky sušené na slunci, rýžová mouka (proti slepení, není problém ji opláchnout).

Souvislosti: Strom, na kterém tato dobrota roste, se zove Fíkovník smokvoň (Ficus carica). Vypadá jako ovoce, sladké je to jako ovoce, ale ovoce to není, milý princi. Je to jakési květenství naruby - sykonium. Ono tahle rostlina, mezi jejíž druhy patří i fíkus, co má váš soused odnaproti v obýváku, je kapitola sama pro sebe. Jak se můžete dočíst třeba ve velmi vtipném příspěvku na stránkách Ústavu experimentální botaniky AV ČR, třeba, že rozmnožování fíkovníků je komplikovanější než brazilská telenovela a další pikantérie ze života tohoto prapodivce.

Kdo chce jít hlouběji: Fíky jsou nejlepší alternativou k různým nezdravým sladkostem. Jsou mnohem stravitelnější a nepůsobí na tloušťku. Mají ze všech potravin nejvyšší alkalické hodnoty, tudíž jsou vhodné k neutralizaci překyseleného organismu.
Fíky obsahují hodně vlákniny, a sice pektin (což je rozpustná vláknina, která snižuje krevní hladinu cholesterolu a také je to želírovací prostředek, takže drazí experimentátoři, těm, co to teď docvaklo, svoje poznatky pište dolů pod příspěvek) a nerozpustnou vlákninu (která usnadňuje průchod jídla střevy, a tak chrání před různými jinými střevními nepříjemnostmi). Díky vysokému obsahu látek, jež vytvářejí slizy, fungují fíky jako vynikající přírodní projímadlo, resp. regulovadlo střevní fauny a flory. Jeden fík dokáže zahnat hlad klidně i na několik hodin, skvěle vyživuje jak nervy, tak i mozek vitální silou a ještě pomáhá zbavit se nadbytečných kilogramů. Znáte něco lepšího než tenhle naruby květ?

Užití: Buďto přímo do obličeje, nebo do sladkého vaření i pečení. Když je proženete přes mlýnek či mixér, vznikne hmota tvárná, měkká, sladká, však vy jistě něco vymyslíte...

BaleníPožadované množství fíků vám rádi navážíme do našich papírových obalů. Na větší množství často nabízíme recyklovaný igelitový obal od fíků či hrozinek.

Uskladnění:  Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Doporučujeme skladovat v temnu a v uzavřené skleněné nádobě.

Cena pro balení do 3 kg: 265 Kč/kg 

Cena pro balení nad 3 kg (včetně): 260 Kč/kg 

Žádné komentáře:

Okomentovat