12. dubna 2017

Pšenice špalda

Místo původu: ČR

Čistota pěstění: BIO

Maximální teplota při zpracování: 35 °C

Klíčivost: výborná

Souvislosti: Pšenice špalda (Triticum spelta) je druh rozpadavé pšenice.  Byla pěstována v Evropě již před 8000 lety, pěstovali ji Egypťané, Keltové i Germáni. Později ustoupila šlechtěné pšenici, která vykazovala vyšší výnosy. V současnosti je špalda považována za zdravější alternativu šlechtěné pšenice, s vyšším podílem minerálních látek a bílkovin. Vzhledem ke své minimální reakci na hnojení umělými hnojivy, značné odolnosti proti škůdcům, chorobám a nepřízni počasí je vhodnou a často využívanou plodinou v ekologickém (organickém) zemědělství.

Kdo chce jít hlouběji: Sv. Hildegarda z Bingenu kdysi dávno jednou řekla: „Kdyby už člověk nemohl nic jíst a nic mu nepomáhalo, špalda jej postaví na nohy. Špalda je teplá, tučná i sladká.“ Obsahuje vysoký podíl bílkovin (17 %), kvalitní tuk s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin (2,5 %), sacharidy (68 %), minerály (hořčík, vápník, draslík, fosfor, zinek) a vitamíny především skupiny B. Moderní medicína špaldě připisuje pozitivní účinky na stimulaci imunitního systému. Zároveň je špalda lehce stravitelná a má mnohem nižší toxicitu pro alergické jedince.

Příprava a užití: Před každou přípravou (teda krom mletí a vločkování) doporučujeme vědomě špaldu přebrat na talíři, či na stole. Hnedle se Vám naskýtá krásná příležitost, pokochat se geniálními tvary, výtvory toťtaťky přírody. Jako všechny obiloviny i špalda vyžaduje namočení před samotným vaření (samozřejmě,  že je můžete ještě před či po uvaření opražit) a následně jako příloha, či rozvařená na kaši. Nebojte se nechat naklíčit, živou přílohou tělo potěšíte. Špadla je velice dobrá a vhodná k přípravě rizota. Samozřejmostí je možnost, umlet ze špaldy vysoce hodnotnou mouku k výrobě všech pečených pochoutek.
Vyrábí se z ní kávovina jako zdravá náhražka kávy. Nebudeme daleko od tématu, když přiložíme svoje polínko do ohně. Podle našich zkušeností je velmi chutný a posilující nápoj z jakéhokoli obilí, děláme ho tak, že nasucho opražené obilí, zalijeme vodou a vaříme tak 15 minut, velmi doporučuje, ta chuť!
Ve Švýcarsku se dále používá jako sladová přísada (pivo Dinkel Einsiedler bier). Špaldovou slámu můžeme využít k výrobě došků, či výrobě slamníků na spaní.

Balení: Požadované množství pšenice špaldy vám rádi navážíme do našich/vašich papírových nebo plátěných obalů. Nejmenší jedno balení (u všeho obilí a luštěnin v našem krámě) je 1 kg.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Papír, plátno, sklo.

Cena pro balení do 5 kg: 50 Kč/kg + 2 Kč  každý papírový obal

Cena pro balení nad 5 kg(včetně): 48 Kč/kg + 2 Kč každý papírový obal