23. června 2016

Pšenice dvouzrnka

Země původu: ČR

Odrůda: Rudico

Čistota původu: BIO

Maximální teplota při zpracování:  40 °C

Klíčivost: momentální várka, z neznámých důvodů, klíčí poněkud nedostatečně.

Souvislosti: Pšenice dvouzrnka (Triticum dicoccum L.) se ve větším rozsahu pěstovala v primitivním zemědělství. Toto další obilé z pravěku, ze starých kultur nabízíme i špaldu, nám krásně zapadá do návratového programu. Stejně jako špalda a pšenice jednozrnka, patří i dvouzrnka mezi pluchaté pšenice a také byla postupně nahrazována výnosnější pšenicí setou
. Bavíme se o době nastavené na kvantitu, nikoli obsahovou kvalitu. Díky za to, že jistý druh současného člověka začíná i přemýšlet nad tím jak hodnotné potraviny konzumuje. Tohle obilé si Vás jistě získá. Pevně věříme, že následovat bude u nás i jednozrnka. Ať žije pravěká genetika! A jaká je to krása, až futuristická.

Foto: jaknapazourek.cz
Kdo chce jít hlouběji: Obsah bílkovin v zrnu se pohybuje mezi 15 až 24 %, zatímco u pšenice seté (vyšlechtěné) je to jen asi 12 %. V kompozici aminokyselin je stejně jako u dalších obilnin limitující esenciální lysin a následuje treonin. U pšenice dvouzrnky se obecně zjistily vyšší obsahy vitamínů A, B, C i minerálních látek (vápník, fosfor, hořčík). Významně vyšší je především obsah zinku. Z dietetického hlediska je zásadní, že dvouzrnka je lehce stravitelná, neobsahuje antinutritivní složky, působí příznivě i na trávicí trakt a má pozitivní účinek na snižování obsahu cholesterolu v krvi. Konzumace dvouzrnky vykazuje mnohem nižší toxicitu pro jedince alergické na lepek a v některých případech alergii vůbec nevyvolává.

Příprava a užití: Jako každé obilé: pražení, mletí, přílohování, klíčení, mixování výhonků aj. Takže třebas propláchnout -> namočit (min. na 10 minut, ale klidně i přes noc) -> uvařit -> přebytečnou vodu slít a vypít, dvouzrnku servírovat jako přílohu (třeba jak rýži). Samozřejmě se toto vše dá posunout dále, třeba namočit více a klíčit a klíčit, a pak stříhat a stříhat, a pak mixovat a mixovat. Šťáva vyrobená z mladé pšenice dvouzrnky je považovaná za skutečnou „vitamínovou bombu“ (nemusíte se obávat vitamínového terorismu). Může být používaná stejně jako šťáva z pšenice špaldy k detoxikaci organismu, pro léčení různých nemocí a posílení imunity.
Klíčky a mladé výhonky obsahují množství zdraví prospěšných látek, jako jsou vitamíny, minerály, bílkoviny, enzymy, přírodní cukry a nenasycené mastné kyseliny. Podporují metabolismus a imunitu, a jsou základní živnou složkou naší planety. Výhonky a klíčky se nejvíce konzumují v syrovém stavu. Můžou se přimíchat do salátů nebo pomazánek na chleba. Lze je také uvařit a takto upravené použít k přípravě různých jídel. Vynikající je nápoj z praženého obilí. Ideální max. 20 vařit.

Balení: Pšenici dvouzrnku máme v 25 kg pytlích, tudíž je můžeme vážit do našich/vašich pevnějších papírových, nejlépe však plátěných pytlíků. Nejmenší jedno balení (u všeho obilí a luštěnin v našem krámě) je 1 kg.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Papír, plátno, sklo. Nebo po staroklukovsku.

Cena pro balení do 5 kg: 106 Kč/kg 

Cena pro balení nad 5 kg (včetně): 103 Kč/kg 

Žádné komentáře:

Okomentovat