3. listopadu 2015

Oves bezpluchý

Země původu: Morava

Odrůda: Saul

Čistota původu:  BIO


Max. teplota při zpracování: 35 °C

Klíčivost: výborná

Souvislosti i hlubší: Oves bezpluchý (Avena nuda) je přezdívaný „česká rýže“. Jeho přítomnost u nás je doložena již v archeologických nálezech z doby bronzové.
Velice doporučujeme vzpomenout si na známou píseň „Já mám koně, vraný koně atd“. Text této písně není jen mlácení prázdné slámy. Když poodejdeme od sprostého lidu do akademických kruhů, tak vzdělaní páni v bílých pláštích nám obdobné informace sdělují samozřejmě trošku jinak než toto lidové podání, posuďte sami, nikde žádný rým, jinotaje, ani rozumný začátek druhé sloky!?, prostě nic: „Nezpůsobuje obezitu, ale naopak, zvyšuje energetickou výkonnost organismu. Obsahuje - jako ostatně i jiné obiloviny - složité cukry, které mají pro nás zásadní význam. Doplňují širokou paletu nejrůznějších minerálů, vitaminů, bílkovin důležitých pro zdravý život. Oves má velmi kvalitní složité cukry, které se rozkládají v zažívacím traktu plynule a vstřebávají se podle potřeby organismu. Na rozdíl od cukru jednoduchého (řepného cukru) nezatěžují slinivku břišní ani jiné orgány. Lidé zjistili, že dává sílu na delší dobu. Proto dnes například horolezci a jiní výkonní sportovci zařazují do své potravy ovesné produkty.“ A závěr do kontrastu zase hlas z lidu: „Kdo pije čaj z ovsa, dělá vždycky hopsa…“.

Příprava a užití: Před každou přípravou doporučujeme vědomě oves prohlédnout třeba na stole. Hnedle se vám naskýtá možnost pokochat se milým a „jednoduchým“ tvarem jednotlivého zrnka, nebo i strukturou ovsa ve větším množství. Poté je dobré zrno propláchnout a můžeme se vrhnout na vaření. Je vhodný zejména k přípravě polévek, pomazánek, kaší, salátů, k zapékání nebo k naklíčení. Ovšem také je vhodný jako příloha – vlastně podobně jako rýže.

Oves můžeme přes noc namočit do vody, ale není to nutné, jen vaření bez namočení bude poněkud delší. Po propláchnutí vsypeme oves do studené vody (vody o hodně více než ovsa) s lžící octa; a vaříme. Solíme zhruba v poslední třetině vaření (vaříme ho cca 30 min). Po uvaření slijeme či scedíme vodu a podáváme. Je možné oves všelijak ochucovat, ovšem zajímavý je takový, jaký je. Velmi doporučujeme si vyrobit svoje čerstvé ovesné vločky! Každé obilí a oves obzvlášť se hodí i na vaření vývarů. Zejména ovesný je posilující a energetický. Pomačkáte třeba válečkem nebo paličkou cca lžíci ovsa a 15 minut vaříte. Tento nápoj je velmi vhodný při stavech vyčerpání, nervové slabosti, nespavosti, přepracování, při poruše štítné žlázy a nechutenství. Podle našich zkušeností je velmi chutný a posilující nápoj z jakéhokoli obilí, děláme  to tak, že opražíme nějaké množství obilí, poté zalijeme vodou a vaříme 10 minut, velmi doporučujeme, ta chuť! 

Upozornění na nečistoty: Před konzumací, jak je odpradávna dobrým zvykem, doporučujeme si semínka v malé vrstvě řádně prohlédnout, nikdy nemůžete vědět, kde na vás číhá nějaká část krajiny, zejména plevy. Současně si můžete vědomě užít neuvěřitelných tvarů, struktur a barev, jež vytvořil Taťka příroda.
Námi prodávané zrno vykazuje nečistotu organickou, hlavně plevy, jež by neměly přesáhnout náš limit 1 %. Možnosti na odplevení jsou, co víme, dvě: vyplavit (pokud pak melete mouku, tak ještě usušit) či přebrat. Pro ty co melou je tu nápad s naklíčením a pak až usušením a namletím. Myslím, že takovouto mouku z aktivovaného obilí, jen tak nekoupíte.

Balení: Požadované množství ovsa vám rádi navážíme do našich/vašich papírových nebo plátěných obalů. Nejmenší jedno balení (u všeho obilí a luštěnin v našem krámě) je 1 kg.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Doporučujeme skladovat v papírových, plátěných nebo skleněných obalech.


Cena pro balení do 10 kg: 38 Kč/kg + 1 Kč každý papírový obal

Cena pro balení nad 10 kg (včetně): 36 Kč/kg + 1 Kč každý papírový obal

3 komentáře:

  1. vlastní ovesné vločky se dělají jen s použitím vločkovače, nebo existuje domácí způsob jak je vytvořit bez drahého náčiní?

    anonymně anonymní anonym

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ... nevločkovat, ale nahrubo namlít (mezi mlecími kameny se nezmáčkne, ale na plocho roztrhne), alespoň dle doporučení výrobce z http://www.mlynkypredator.cz/. Osobně tak melu. Dříve jsem vločky beztak drtil, takto je to v jednom tahu.

      Vymazat
  2. Doporučuji vločkovač. Samotný moc drahý není. Používám v kombinaci s elekrickým mlýnkem. I tak je to celkem na dlouho, zejména špalda je téměř nevločkovatelná.... Jiný způsob mě napadá vzít zrnko po zrnku, kladívečko dětem a jedu.

    OdpovědětVymazat