21. ledna 2014

Dýňový olej panenský

Země původu:  ČR (Morava)

Čistota původu: Bijo (semínka byla pěstována v BIO)

Maximální teplota při zpracování:  40 °C

Složení: Panenský dýňový olej

Souvislosti:ňový olej je získávaný z plodů tykve olejné (Cucurbita pepo, var. oleifera). Námi nabízený olej je z menší rodinné farmy u Břeclavi, kde i ony tykve v BIO kvalitě pro náš olej rostou. Oněch 40 °C vzniká pouze jako druhotné teplo při lisování. Semínka před zpracováním nejsou nijak zahřívána. Tak prý Štýrský olej se mu všude říká, páč to vše začalo ve Štýrsku. Někdy v 18. století se tam tak dělo ve velkém a dýňový olej se do 50. let 20. století používal jako podřadný, druhotný, např. ve strojírenství. Dnes patří k chuťově nejzajímavějším a stejně tak i pro tělo lidské nejužitečnějším našim olejům. Tak se věci mají letem času.

Kdo chce jít hlouběji: Jestli zázraky nejsou, tak tenhle olej zajisté ano. Prostě na cokoli si vzpomenete, tak to léčí. Má vše, co by správný léčivý olej měl obsahovat. Namátkou zinku má až na půdu, nemálo taktéž i železa, fosfóru a vápníku. Vitamíny obsahuje ze skupinek B, C a E.

Užití: Dýňový panenský olej se přepaluje (kouřový bod) kolem teploty 110 °C (např. slunečnicový olej panenský 120  °C, máslo 150 °C, ghí 240 °C), hodí se výhradně na studenou kuchyni, a to pořádně od podlahy. Tady bude dobré si vzít i bačkory. Zálivky a pro svou excelentní chuť i dochucování jídla libovolného. Rýže, bulgur, jáhly - na slano i na sladko - nejen ochutí, ale i krásně obarví. Pokud jste ještě dýňový olej neochutnali, je jisté, že jak tohle zažijete, tak brzy pozvete pár známých na skleničku kvalitního dýňáčku. Moc se nesmějte, co když prozradíme, že díky každodenní polévkové lžíci tohoto oleje tady budete do 130 let? A jestli jsme daleko od pravdy, pak jedině o nějaké to desetiletí (plus/mínus). Skromným a pravidelným užíváním dýňového oleje pomůžete svojí prostatě, zažívání celkově a i pružnosti těla i ducha. Funguje i zvenčí, zkuste na lupénku, či na ekzém.

Balení:  Dýňový olej je balený po 0,25 l ve skleněných láhvích.

Uskladnění: Dlouhodobě skladujte na tmavém a chladném místě.

Cena: 246 Kč/bal.

2 komentáře:

  1. Je výborný i na přelití vanilkové zmrzliny.
    Nekecám

    OdpovědětVymazat
  2. Nejlepší jídlo na světě - v troubě pečené měsíčky hokkaido nebo batátů a k tomu kozí žervé vymíchané s dýňovým olejem a špetkou soli. Dokonalé

    OdpovědětVymazat