30. července 2017

Quinoa bílá a červená

Čistota původu: BIO

Max. teplota při zpracování: 40°C

Souvislosti: „Matka zrno“ - Quinoa. Takhle nazvali staří Inkové tuto, pro ně tak zásadní, merlíkovitou pseudoobilninu. Česká botanická obec na ni volá Merlíku chilský (Chenopodium quinoa). Je to kultovní plodina z pohoří And v Bolívii, Peru a Chile, pěstovaná na tamních náhorních plošinách již před 5000 lety. Po kolonizaci quinoa zažila velký úpadek, od roku 1975 se znovu začíná v této oblasti pěstovat.

Kdo chce jít hlouběji: Semena jsou bezlepková a s trochou dobré vůle a po vzoru „módních“ časopisů o jídle je můžeme nazvat výživovou bombou s vysokou nutriční hodnotou. Mají vysoký obsah bílkovin, obsahují řadu vitamínů a jsou významným zdrojem minerálů (vápníku, železa, draslíku, zinku, hořčíku). NASA quinou zařadila jako vhodnou plodinu do výzkumného programu, jehož výsledky by umožnily podporovat a udržet lidský život během dlouhých vesmírných letů řízených člověkem, takže startujeme. Tato semínka se po namočení, či povaření jakoby roztočí (nezaměňovat s roztoči), vystrčí své klíčky, tak překrásné, že vám vydesignuje každou krmi.

Příprava a užití: Obdobně jako obilí a třeba luštěniny. Někdo je užije jako přílohu, někdo samotné jídlo, někdo jimi zahustí polévku (quinoa tohle fakt dobře umí), nebo po vychladnutí (se) hodí do salátu. Před vařením, pokud budete chtít mít echt kvalitní, tak ji nechte na 2–4 hodiny ve vodě namočit, ale není to samozřejmě nutné. Na přílohu pro dvě osoby počítáme jeden dvoudecový hrnek quinoy na dva hrnky vody. Přivedeme k varu a vaříme 15–20 minut a nebojte se během vaření do ní sáhnout a promíchat. Poměr vody a semínek je tedy jako u rýže 2 : 1. Ostatně celá příprava je stejná jako u rýže, takže kdo rád nechá dodělat jídlo v klidu peří, tak po zmiznutí vody šup s kastrólkem do peřin.

Balení: Požadované množství quinoy vám rádi navážíme do našich/vašich papírových či plátěných obalů.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu.

Quinoa bílá


Země původu: Bolívie

Cena pro balení do 3 kg: 198 Kč/kg 

Cena pro balení nad 3 kg (včetně): 196 Kč/kg 









-------------------------------------------------------------
Quinoa červená

Země původu: Bolívie

Cena pro balení do 3 kg: 189 Kč/kg +

Cena pro balení nad 3 kg (včetně): 186 Kč/kg

6 komentářů:

  1. Dobry den, je quiona za cenu 200/kg jeste k mani?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímavé, v jiném případě bych napsal, že co je na Lexikonu vždy platí. V tomto případě dobíráme quinou za tuto cenu a další várka bude dražší. Nevíme jestli takovouto potravinu z daleké ciziny, za cenu třeba 240 Kč/kg nadále prodávat.Co si o tom myslíte?

      Vymazat
    2. Právě její vzdálenost mě docela trápí a z jejího nákupu mám enviromentální dilema a výčitky :). Četla jsem ale, že se pěstuje už i v Evropě - nešel by sehnat nějaký dodavatel z bližších krajů? Stejnou otázku mám i ohledně amarantu, laskavce - neplánujete ho zařadit do nabídky, ideálně nějaký vypěstovaný v okolí?

      Vymazat
    3. Inu máte pravdu, je to štreka. Letos víme o jednom pokusníkovi v pěstování quinoy u nás...nu uvidíme. V naší nabídce je to taková třešnička na dortu. Věříme, že ji v budoucích letech převálcujeme, obdobně hodnotnými, českými surovinami.

      Vymazat
  2. Dobry den! Doporucujem pri vareni este vymenit raz az 2-krat vriacu vodu, aby sa z quinoi odstranili saponiny, ktore ju robia horkou. Pri kratsom vareni pod zubami ) "praska". Je to delikatesa... Som rada, ze ju mate.

    OdpovědětVymazat
  3. Zkusíte sehnat i červenou quinoa?

    OdpovědětVymazat