21. května 2017

Kmín kořenný - Český kmín

Země původu: ČR

Odrůda: Prochan

Čistota původu: : Bijo - konečně známe přímo pěstitele. Samotný kmín není ničím stříkán, jen těsně po zasetí je užit herbicid, a to 1/4 doporučené dávky proti plevelu.

Max. teplota při zpracování: 40°C

Klíčivost: dobrá

Souvislosti: Semínka tato jsou kmínu kořenného (Carum carvi L.), někdy uváděného také pod názvem kmín luční, jenž je krásná rostlina z čeledi miříkovitých.
Podle záznamů byl kmín používán již v době kamenné. V antickém Řecku a Římě si ho vysoce cenili a používali jej také k léčebným účelům. Náš kmín nese chráněné označení Český kmín a je dvouletá rostlina a název odrůdy naznačuje nadstandardní, pro kmín tolik specifický, obsah silic. Tento zvládne navonět v 10 dkg tolik, na co jiný potřebuje 20 dkg (odhadově samozřejmě).


Kdo chce jít hlouběji: Kmín má prvotřídní prdopudné účinky, podněcuje činnost střev a žaludku, čímž uvolňuje zastavené trávení. Kmínová silice napomáhá vylučování žaludečních šťáv, uvolňuje žaludeční křeče, omezuje hnilobné a kvasné procesy v trávicím traktu. Dále kmín působí dezinfekčně, vyhání střevní parazity. Ženám pomáhá při menstruačních bolestech a chudokrevnosti. Šálek kmínového čaje dvakrát denně je vynikající pro kojící mamky, poněvadž zvyšuje a zlepšuje tvorbu a kvalitu mateřského mléka a dítěti pomáhá proti nadýmání. Kmín můžeme ještě použít k zlepšení činnosti ledvin a na usnadnění vykašlávání. Je to mírný prostředek vhodný i pro malé děti, zvlášť proti kašli a kolikám.

Příprava a užití:  Kmín je znám zejména ze slaného pečiva: chleba i dalamánků. Skvělý do polévek i do kvašené zeleniny, na pečené i vařené brambory. Hodí se prakticky všude jako kořenné zpříjemňovadlo. Samozřejmě nesmíme zapomenout na saláty, ryby a jiná masa. Kmín se také používá k výrobě likérů.

Balení: Požadované množství  českého kmínu vám rádi navážíme do našich/vašich papírových nebo plátěných obalů.

Uskladnění: Uchovejte jej nejlépe ve skle bez přístupu vzduchu, v chladu a ve tmě.

Cena pro balení do 3 kg: 163 Kč/kg 

Cena pro balení nad 3 kg (včetně): 161 Kč/kg 

Žádné komentáře:

Okomentovat