12. dubna 2017

Jáhly


Země
 původu: ¨Bulharsko

Kvalita pěstění: BIO

Maximální teplota při zpracování: 40 °C

Souvislosti: Jáhly jsou potravinářská surovina, která je vyráběna loupáním prosa setého (Panicum miliaceum). Proso při pěstování vyžaduje teplé a dobré půdy. Protože klíčí až při teplotě 10 - 12 stupňů Celsia, seje se zpravidla až v květnu (někdy až v červnu) a zralé bývá už během srpna. Prosu se u nás dobře daří na jižní Moravě nebo jižním Slovensku, méně už v Čechách. Doufáme, že brzy seženeme i našeho pěstitele a hlavně loupače!

Kdo chce jít  hlouběji: Jelikož neobsahuje gluten, je prosné semeno, vedle rýže a kukuřice, vhodnou obilninou pro alternativní stravu kojenců mezi 4. a 6. měsícem věku a pro bezlepkovou dietu. Jáhly mají nejen vysoký obsah minerálů, ale i vlákniny. Vysokým podílem křemíku podporují zachování zdravých zubů, nehtů a vlasů. Proto se doporučuje každé ráno žvýkat jednu kávovou lžičku syrového prosa a zapít ho vodou nebo čajem. Při vaření jáhly nevytvářejí sliz, proto se doporučují všem, kteří trpí zahleněním dýchacích cest. Při oslabení vaziva a kožních onemocněních se rovněž osvědčila dieta z jáhel. Lze jimi také posílit ledviny a příznivě působí na oči, stačí se podívat na tu žlutou krásu.

Příprava a užití: Tyto jáhly není třeba spařovat, stačí vařit, jak rýži a bulgur. Klasika 1:2 vody a po zmiznutí vody nechat dojet v peřině.Toto jsou jáhly na přílohu. Z jáhel můžeme připravovat celou řadu sladkých i slaných jídel, nákypy, knedlíky, placičky, karbanátky. Ještě na počátku minulého století byl jahelník (jáhlová kaše) slavnostním štědrovečerním jídlem, stejně jako nemohl chybět při svatební hostině.
Pokud si budete chtít vyrobit jáhlovou mouku, spaříte je vařící vodou, jak výše uvedeno, a poté zrna necháte oschnout. Suchá zrna umelete na mlýnku na mouku (nebo na kávu či na mák). Z takové mouky můžete péci buchty, chleba nebo ji jen při pečení moučných jídel přidávat k běžné mouce. Tady najdete recept od Věrky Dudmanové na Jáhlové kuličky s ořechy a kokosem.

Balení: Požadované množství jáhel vám rádi navážíme do našich/vašich papírových nebo plátěných obalů.  Nejmenší jedno balení (u všeho obilí a luštěnin v našem krámě) je 1 kg.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Papír, plátno, sklo.

Cena pro balení do 5 kg: 88 Kč/kg 

Cena pro balení od 5 kg (včetně): 86 Kč/kg 

Žádné komentáře:

Okomentovat